2008. május 19., hétfő

Házi túró

Lehet, hogy van akinek ismerős a kép, a szöveg is az lesz. Időbe telik, míg áttöltöm a régi helyről a blogot, elnézést kérek! És a túrós bukta, és a túró készítése összetartozik.


Túró készítése házilag

Először is nyers házi tejet kell szereznünk! Vidéken több helyen is "közlekedik" az úgynevezett "boci mobil", amely ellenőrzött nyers tejet árul. De megbízható helyről háztól is vehetünk tejet.

Fél kg túró előállításához kb 3 liter tejre van szükségünk. Azért csak kb, mert sok függ a tej minőségétől, zsírtartalmától.

A tejet egy nagy edényben, amiben majd hevíteni fogjuk aludni tesszük. (Természetesen nagyon fontos, hogy hibátlan zománcú fazekat/lábast válasszunk!) Ha a tej megaludt, lefölözzük, és kis lángon hevítjük, úgy fél órán át. Van amikor tovább is. Figyelni kell, hogy az aludttej "megtúrósodjon", és elkülönüljön a savó. Ez egy kis gyakorlatot igényel, de a második alkalommal már sokkal könnyebben megy. Nem igazán kell kavarni, mert a túl sok kavarástól apró szemű lesz a túró. Én azértnéha nagyon óvatosan megkavarom, hogy oda ne kozmáljon.

A túrót a savóban kell hagyni kihűlni, és még általában egy éjszakát pihenni, hogy megszívja magát, megszaporodjon, ahogy anyósom mondja. Utána tiszta szűrőn, vagy sűrű vászonba kötve néhány óra alatt lecsöpögtetjük.


Nincsenek megjegyzések: