2008. május 25., vasárnap

Szalonnasütés

Nyár van. Visszavonhatatlanul. Az idén már negyedik alkalommal sütöttünk szalonnát, a haverokkal. Ez a nyár jele. A kerti partik mindig szalonnasütéssel kezdődnek.
Mit lehet blogolni egy szalonnasütésről? Nos, ez is vidékenként, és családonként változik. Tegnap figyeltem meg, hogy még a nyársra húzás módja is mennyire más! Jól megfigyelhető ez a következő képen:


Van nyárs, amelyiken nincs is szalonna! Csak jóféle házi szalámi. Aztán akad olyan is, amin több féle szalonna mellett szalámi, és hagyma is sül. És van a sima nyárs, szalonnával. A parázsban alufóliába csomagolva hagyma és krumpli sül. Ami lemaradt, a kenyér pirítása nyárson.
Külön tanulmányt lehetne még arról is írni, hogy ki hogyan és mikor süti a szalonnát, illetve mikor és mivel eszi meg.

Alaptípusok:

Türelmetlen:
Ő az aki a tűz rakás kezdetén már majdnem éhen hal. Alig várja, hogy begyulladjon a tűz, és már süti is a szalonnát. Jellemzően, mikor a többiek hozzákezdenek, ő már jól is lakott.
Komótos:
Minden alkalommal elmondja, hogyan kell jó szalonnát sütni. Órákat tud beszélni a helyes tűz rakásról, a nyárs forgatásának módjáról... Már mindenki jóllakottan beszélget, ő még csak készülődik a sütéshez.

És azt megfigyeltétek már, hogy van akinek mindig meggyullad a nyársa, leesik a szalonnája? És van aki mindig tökéletesre süti a szalonnát?



2 megjegyzés:

Fűszeres Eszter alias Fűszer és Lélek írta...

És van aki ragaszkodik hozzá, hogy a szalonnasütés az azt jelenti, hogy serpenyőben sütik a szalonnát, és a nyárson sütés az nyársalás. Engem ezzel az okfejtéssel lehet kikergetni a kertből :-)

citromfű írta...

Szia Eszter!
Végre valami visszajelzés!
Én amikor először hallottam azt a szót, hogy nyársalás, nem tudtam összekötni a szalonnával! :))