2008. június 3., kedd

Lotaringiai szalonnás-hagymás lepény

A lepény receptje természetesen az új könyvemből való. Nem tudtam megállni, hogy ki ne próbáljak legalább egy receptet. Finom, de van még rajta mit javítani. Sajnos szokásom ellenére nem alakítottam semmit az eredeti recepten. Így pedig csak finom lett, nem pedig mestermű.

Mi az, ami változtatásra vár? Nos az én tortaformámhoz sok a tészta mennyisége. Legközelebb 20 dkg liszttel dolgozok, és arányosan csökkentem a hozzávalókat is. A töltelékben pedig elveszett a szalonna. (Igaz ez jóféle, házi) Abból valamivel több kell majd bele.
És ahogy ígértem, paraszti étel ez is, csak nyugatabbról!




Lotaringiai szalonnás-hagymás lepény


Tészta:
30 dkg liszt
25 dkg vaj
Negyed kávéskanál só
kb 6 evőkanál víz

Töltelék:
12,5 dkg húsos szalonna
1 nagy hagyma
2 nagy tojás
2 tojás sárgája
2 dl tejszín
2 dl tej
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk a sóval, beledörzsöljük a vajat. Kanalanként annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Összegyúrjuk, cipóvá gömbölyítjük és legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük.
A szalonnát, hagymát egy evőkanál olajon megdinszteljük. A tojásokat a tejjel és tejszínnel, a sóval és borssal közepes tálban habosra keverjük.
A tésztát kb fél cm vékonyra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy kivajazott kapcsos tortaformát, úgy, hogy legyen a tésztának pereme. A tésztára szórjuk a reszelt sajtot, erre jön a szalonnás hagyma, és a tetejére öntjük a felvert tojást. Középesen meleg sütőben kb 45 percig sütjük. Akkor van kész, ha megszilárdult a tojás.
Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen fél cm-nél vastagabb, mert akkor nem fog átsülni.(nálam is ez volt a baj)

Nincsenek megjegyzések: