2008. június 2., hétfő

Rácsos linzer


Nagyon egyszerű paraszti ételeket ígértem az elején. Íme egy újabb! Gyermekkorom egyik nagy kedvence volt. Sajnos nagyikám ritkán sütötte, édesanyám pedig még ritkábban. A háború utáni nagy szegénységre emlékeztette őket. Éppen ezért nem főztek paprikás krumplit sem! "Ettünk mi olyat eleget, ti már ehettek jobbat." Aztán Horváth Ilona egyik régi szakácskönyvében megtaláltam a receptet. A fiaim nagyon szeretik, ezért az én konyhámban bizony megsül.


Rácsos linzer

Fél kg liszt
25 dkg margarin (vagy 20 dkg zsír)
1 sütőpor
20 dkg cukor
1 tojás
1 dl tej
a kenéshez lekvár, darált dió (el is hagyható)
porcukor

A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a zsiradékkal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, tejet, cukrot, és jól kidolgozzuk. (ha nagyon lágy a tészta pici lisztet adunk hozzá, ha nagyon kemény, akkor kevés tejet). A kész tésztát hűvös helyen fél óráig pihentetjük. Gyúrólapon könnyedén átgyúrjuk, majd kb a negyedét lecsípjük, és félre rakjuk. A nagyobb tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd a zsírozott tepsibe átemeljük. (Én a tepsinél kisebbre nyújtom, átemelem, és a tepsiben nyújtom tovább.) A tésztát megkenjük lekvárral (legjobb valami savanykás házi lekvár) megszórjuk darált dióval, (esetleg cukrozott darált dióval), de ez a mozzanat el is hagyható. Dió nélkül is finom lesz! A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, és berácsozzuk a tészta tetejét. (mostanában a maradék tésztát elnyújtom, és derelyemetszővel csíkokra vágom, így rácsozom be a tészta tetejét.) Tojással megkenni nem kell, mert porcukrozzuk majd.
Közepesen meleg sütőben sütjük, pirosra. Ha a beleszúrt hústű már nem lesz ragacsos, akkor elkészült. A tepsiben rézsútosan felszeleteljük, megszórjuk porcukorral.

2 megjegyzés:

István írta...

Világbajnok lett a tésztája! Férfi létemre nem szoktam sütizni, de ezt kipróbáltam és még a sütőbajnok KEDVESEM is elismerően hajtott fejet!
:) Én volnék a kedvese,s igen ízlett a süti! Köszi! Vica & Pestadeath apó

citromfű írta...

Örülök, hogy ízlett!
Ezért jó blogolni, az ilyen visszajelzésekért. Köszönöm!