2008. június 30., hétfő

Soufflé

Nem sikerülhet minden. Pedig annyira jó ötletnek tűnt! Nálunk mindig gond van a levesben főtt hússal. Nem nagyon fogy. Ezért pástétomot készítek belőle. Most viszont kaptam egy tök jó receptet, hogy hogyan lehet maradék főtt vagy sült húsból soufflét készíteni. Volt maradék tyúkhús, akadt mellé főtt zöldség is. Nekiláttam felfújtat sütni. Minden nagyon jól sikerült, egészen addig, amíg nem próbáltam meg a souffét kiborítani a tányérra. Akkor az történt, hogy a fele kijött, a másik fele pedig a formában maradt. Bennem egy világ omlott össze.
Azóta is azon gondolkozom, hogy hol rontottam el? Túl sokszor néztem rá, a sütő ajtaját kinyitva? Nem kellett volna tányérra borítani, hanem csak úgy az asztalra tenni? Valami ötlet?




Soufflé

kb. 25 dkg maradék főtt, vagy sült hús
levesben főtt zöldség (répa, krumpli, petrezselyem stb.)
besamel mártás (5 dkg vaj, 2 evő kanál liszt, 4 dl tej)
4 tojás
só, bors

Az apróra vágott (ledarált) húst és zöldségeket egy kevés olajon megpirítjuk, fűszerezzük. Besmelt készítünk. A tűzről levéve belekeverjük a húst és a tojások sárgáját. Végül a tojások felvert habját is óvatosan belekeverjük. A masszát a vajazott, morzsázott sütőedényben elsimítjuk. A sütőt nem kell előmelegíteni, akkor kell bekapcsolni, mikor a soufflét sülni tesszük! Erős tűzön sütjük kb. 20 percig. (tűpróba)




2 megjegyzés:

Beatbull írta...

Hmm, hát bőven be kell vajazni - nálam ez kis szufléformánként kb. fél-1 tk vaj. A sütőnyitogatás csak annyiban számít, hogy összeomolhat - de ennek nincs köze a kivevéshez. Egyébként szokták a formában is tálalni, különöse, ha a belseje még viszonylag folyós.
Amúgy nagyon tetszik az ötlet! Itt frank területen egyébként vékony szeletekre vágják a leveshúst (marha) és frissen reszelt tormával, vagy tormamártással adják krumplival együtt főételként (Rindfleisch mit Kren).

citromfű írta...

Szia!
Köszi, hogy írtál!
Legközelebb több vajat fogok használni, és azt hiszem, hogy nem próbálom meg tányérra varázsolni.
Egy biztos: feladni nem fogom!