2008. július 3., csütörtök

Fasírtok húsevőknek és növényevőknek


A poszt eredeti címe az lett volna, hogy Fasírt vércséknek és kecskéknek. De nem szeretnék senkit megbántani. Férjem egyik kedvenc szava járása, hogy nem kecske ő, hogy legeljen. A másik, hogy nem azért küzdötte fel magát a tápláléklánc csúcsára, hogy zöldeket egyen. A harmadik pedig, mikor magvakkal próbálkozom, hogy ezt most akkor az ablakpárkányról kell felcsipegetni?
Azért én folyamatosan próbálkozom egészségesebb kajákkal. Vannak sikereim is! A patiszon már teljes jogú étel nálunk. És vannak elfogadott saláták is. Most a cukkini van a porondon. Mármint azt próbálom megkedveltetni az én három vércsémmel. Jelentem a mai cukkini fasírt is elnyerte az "ilyet máskor is lehet sütni" minősítést!


Fasírt húsevőknek
:

Kb. 50 dkg darált hús
1 tojás
némi tejbe áztatott száraz kenyér
fokhagyma
só, bors
(paprika nem szükséges, de el nem rontja)
zsemlemorzsa
sütéshez bőséges olaj


A darált húst a tojással, sóval, borssal, apróra vágott fokhagymával és a tejben áztatott kicsavart kenyérrel összegyúrom. Ha szükséges adok még hozzá zsemlemorzsát. (Én inkább kevesebb tejbe áztatott kenyeret adok a húshoz, hogy szükséges legyen a morzsa!)
Nedves kézzel apró gombócokat formálok belőle, és bő forró olajban sütöm. Anyukámtól úgy tanultam, hogy nem fog leragadni a fasírt, ha közvetlen az olajba érkezés után picit arrébb tolom. Pirosra sütöm, papírtörlővel borított tányérra szedem ki.

Fasírt növényevőknek:

1 patiszon vagy cukkini
1 tojás
fokhagyma
só, bors,
zsemlemorzsa

A tököt meghámozom, kimagozom és nagy lyukú reszelőn lereszelem. (Ha nincs ilyen, akkor remekül használható a galuska szaggató is!) Lesózom, és egy fél óráig állni hagyom. Utána alaposan kicsavarom, hozzáadom az egész tojást, a borsot és az apróra vágott fokhagymát, és annyi zsemlemorzsát, hogy gyúrható masszát kapjak. Tojásnyi gombócokat formálok belőle nedves kézzel, és bő, forró olajban pirosra sütöm.


Ha valakinek feltünt, hogy elfogytak a saját képek, akkor elmesélem, hogy a fényképezőnk felmondta a szolgálatot. A telefonnal készült képek minősége viszon nem megfelelő. Majd egyszer lesznek képek is újra. Addigra talán egy igazán jó képszerkesztő programot is találok...

6 megjegyzés:

Gabah írta...

Szia Citromfű! Gondolod, összejátszottak a fényképezőgépeink???? Áááááá, nekem nagyon hiányzik :-(
Cukkini fasírtot én épp holnapra terveztem, anyós hozott 2 kg-ot! Ha van kedved kísérletezni, próbáld ki legközelebb, hogy adsz hozzá egy kis olívaolajon megfuttatott hagymát, petrezselymet + egy pici reszelt parmezánt. Talán így a fiúknak is jobban csúszik majd ;-)

citromfű írta...

Szia Gabah!
Hááát, nem tudom. Szerinted összebeszéltek? Mármint a fotógépek...
Kipróbálom majd a hagymás-petrezselymes fasírtot is, köszi a tanácsot!

Senior írta...

Szia Cirtomfű!
Próbáld ki a vegyes reszelt zőldségből készült fasirtot is.Cukkini,vagy patisszon,sárgarépa,zellergumó,)hagyma,fokhagyma,só,bors,tojás,és én áztatott zsemle helyett zabpelyhet használok annyit,amennyi a nedvességét felveszi,és olyan állagú nem lesz,mintha zsemlével készülne-formázzuk,sütjük.Mindez ízlés szerinti zöldségekből is készülhet.

citromfű írta...

Köszönöm a tanácsot, ki fogom próbálni!
Olyan jó, hogy legalább itt hallok néha rólad!

Pálné Bakonyvári Judit írta...

Sziasztok!
Ezek nagyon jól hangzanak. Ezeket is kipróbálom.
A cukkinit csak grillezni, rántani és lecsóba szoktam használni.
Citromfű, jók a receptek. Ezentúl nem csak inni, olvasgatni is foglak.

citromfű írta...

Szia Jucus!
Örülök, hogy ide találtál! És annak is örülök, hogy tetszenek a receptek!
Várlak máskor is!
Citromfű