2008. július 16., szerda

Kovászos uborka

A kovászos uborka az egyik legegyszerűbb savanyúság. Mégis nagyon könnyű elrontani. Azt hiszem, ez mindig így van az egyszerű dolgokkal. Íme az én receptem, ahogy édesanyámtól tanultam:


Kovászos uborka:

uborka
1-2 csokor kapor
(virág is)
száraz kenyér

víz

Az uborkát átválogatom, alaposan megmosom, két végét levágom, és bevágom keresztben, olyan koviubisan. Vigyázni kell, hogy az uborka ne legyen keserű, mert az elronthatja az egészet. Én soha nem 5 literes üveget használok, hanem vagy igazi régimódi köcsögöt, vagy hibátlan zománcú fazekat a kovászoláshoz. Tehát a fazék aljára teszek egy csokor megmosott kaprot virággal együtt. Erre sorakoztatom az uborkákat, amíg vannak. A tetejére újabb csokor kapor kerül, egy marék asztali só (finomított sóval nem lesz olyan finom), és egy darab száraz kenyér. Legjobb a kenyér vége, mert az egyben levehető majd, amikor már nem kell. Annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje.
Befedem (a köcsögöt egy alkalmas kistányérral) és kiteszem a napra. 1-2 nap után, amikor már kezd zavaros lenni a lé a kenyeret leveszem róla. 3-4 nap után elkezdem kóstolgatni. Ha megérett, akkor az uborkákat átrakom egy jól záródó műanyag dobozba, és annyi levet szűrök rá, hogy ellepje. Hűtőben tárolom.
Nem lehet megmondani, hogy pontosan hány napig kell érlelni, mert nagyon sok függ az időjárástól. Melegben nagyon hamar megérik!
Nem tudom megmondani, hogy meddig áll el, nálunk ugyanis hamar elfogy. Általában hetente készítek újabb adagot.

Nincsenek megjegyzések: