2008. augusztus 5., kedd

Köménymagos leves

Mostanában kevés időm van főzni. Felújítjuk a lakást. Elég nagy felfordulással jár. Ezért sokszor nyúlok az arany tartalékhoz, azaz a fagyasztóban található kész ételekhez. Legtöbbjüket én pakoltam el oda, gondosan mentve a "maradékot", vagy előrelátóan porciózva, mikor többet főztem. Ha mégis főzök, mert úgy van időm vagy kedvem, akkor is nagyon egyszerű ételeket választok.
Ma köménymagos leves volt és mazsolás tejberizs. A mazsolás tejberizs készítéséről már írtam.

A köménymagos leves az egyik kedvencem, bár ritkán főzök. Leginkább a menzán szeretem. (Általában nincsenek jó tapasztalataim a menzákkal kapcsolatban, de a köménymagos leves a legtöbb menzán jó! )

Köménymagos leves:

1 ek zsiradék
1 ek liszt
1 tk egész kömény
pici piros paprika
1,5 l víz
só, bors
2 szelet pirítos


A zsiradékból (ami hol olaj, hol zsír) és a lisztből világos rántást készítek. Hozzáadom a köménymagot, és egy picit azzal is pirítom a rántást. Leheletnyi piros paprikával is meghintem, majd hideg vízzel felengedem. Persze keverni kell, folyamatosan, különben csomós lesz, és lehet kezdeni előlről az egészet. Sózom, borsozom.
A pirított kenyeret kockára vágom, és tálaláskor adom a leveshez.

Ui: Persze lehet még cifrázni buggyantott tojással, vagy felvert tojás belecsorgatásával, de az már egy más minőség. Akkor már tojásleves lesz belőle.

Most nézegettem a googléban, hogy hányféle találó neve van ennek az egyszerű levesnek: rongyos leves, szoptatós leves, pirított leves... Mind nagyon kifejező!

Nincsenek megjegyzések: