2008. augusztus 6., szerda

Rizses lecsó

Nyár van, lecsó szezon. Nálam az egyetlen szóba jöhető fajtája, a rizses lecsó. A többit nem szeretem, de ezt nyaranta szívesen készítem, fogyasztom. Mivel a lecsó alapja mégis csak zöldség, ezért mindeddig egyedül ettem, a Fiúk megkóstolni sem voltak hajlandók. A kóstoláson a múlt héten túlestünk, a rizses lecsó ehető és főzhető minősítést kapott. Azt hiszem fejlődünk...

Rizses lecsó:

1 nagyobb hagyma
2 zöld paprika
2 paradicsom
3-4 krumpli
1 pohár (1 dl) rizs
1 szál lecsó kolbász (kb 30 dkg)
kb 3 dl víz
1 ek olaj
só, bors

A paprikát és a paradicsomot karikára, a krumplit és a hagymát apró kockákra vágom. A kolbászt felkarikázom. A rizst átválogatom és alaposan megmosom.

Rizses ételeket mindig kuktában készítek, így ezt a lecsót is. Tehát a 4 literes kuktában az olajon üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a paprikát és a krumplit, kevés vízzel felöntöm, sózom, borsozom és fedő alatt addig főzöm, hogy a krumpli megpuhuljon. (Figyelem, nem lezárom a kuktát, hanem csak egy alkalmas fedővel lefedem.) Ha a krumpli kellően puha hozzáadom a paradicsomot, a kolbászt és a rizst. Felöntöm vízzel, é s lezárom a kuktát. Ha felfütyült, takarékra veszem, még kb. öt percig főzöm, majd lezárom. Fél óra múlva kinyitom a kuktát, átkavarom a lecsót, és megkóstolom. Ha szükséges, utánaízesítem. Ha a rizs még nem elég puha akkor visszazárom az edényt. (Ha szükséges, kevés vizet is adok hozzá) Ha a rizs nem itta el a lecsó levét, akkor még fedő nélkül főzöm pár percig.

Kép innen.

Nincsenek megjegyzések: