2008. augusztus 23., szombat

VKF XVIII. Házi túró és anyósom túrós lepénye

Azzal kezdeném, hogy nagyon örültem Ízbolygó témakiírásának. És mégis majdnem elmaradt ez a bejegyzés, mert a technika ördöge mindig közbeszól. Hónapok óta vacakol a fényképezőgépünk. Most már a telefonokról is alig lehet a számítógépre képeket feltölteni. (Nagyfiam szerint egyre bizonyosabb, hogy valamelyik kábel a bűnös.) De nem hagytam magam, addig ügyeskedett a Nagyfiam, hogy megvannak a képek. (Tudom, hogy nem a legjobbak, de most örülök, hogy egyáltalán vannak.)

Szóval a túró: nagyon szeretjük a túrót! Főleg a finom, friss házi túrót! Régebben írtam már, hogy a túró készítését anyósomtól tanultam. Azt, hogy én hogyan készítem a túrót már közzétettem. Többször hivatkoztam is rá. De mivel most ez a VKF témája, és Ízbolygó a kiírásban meg is jegyezte, hogy a túró készítése is érdekli, újra leírom. (Remélem, hogy nem unjátok még!)

Házi túró készítése:


Nyers házitejet veszek a "bádogbocinál", majd hibátlan zománcú lábosban megaltatom.

Képek:
aludttej

tejföl

hevített túró


Ha megaludt, akkor a fölét leszedve lassú tűzön óvatosan, alig kavarva hevíteni kezdem.
Ha már kihevült a túró, akkor félreteszem, és a savóban hagyom a túrót kihűlni. (Anyósom szerint ilyenkor "szaporodik meg" a túró, vagyis ilyenkor szívja meg magát omlósra.) - ez általában egy éjszaka.
Ezután sűrű szitán lecsepegtetem. Ez is eltart néhány óráig.

Nekem 4 liter nyers házitejből körülbelül 70 dkg túró szokott lenni.



Anyósom túrós lepénye:

Azon is sokat gondolkoztam, hogy melyik túrós finomságot készítsem el a VKF-re. Sokáig döntetlen volt az állás a túró gombóc, anyukám körözöttje és anyósom túrós lepénye között. Aztán a család a túrós lepény mellett döntött.





Tészta:

fél kg liszt
6 dkg zsír, vaj, vagy margarin (legjobb a zsír - de csak a házi!)
csipet só
5dkg cukor
2 tojás sárgája
fél csomag élesztő
3 dl tej

Az élesztőt egy csipet cukorral kb. 1 dl langyos tejben felfuttatom. Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró! A cukor "érje" az élesztőt! Én előbb az élesztőt morzsolom a meglangyosított tejbe. (Mostanában a mikróban langyosítom. Fél perc, kb. 600 Watt.)
Míg az élesztő felfut, addig a lisztet elmorzsolom a zsírral, a megmaradt langyos tejben feloldom a cukrot és a sót.
A liszt közepébe vájt lyukba öntöm a cukros-sós tejet, a megfuttatott élesztőt, ide ütöm a tojások sárgáját, és lágy tésztát gyúrok.
Langyos helyen duplájára kelesztem.

Töltelék:
kb. 70 dkg túró
kb. 20 dkg cukor
2-3 evőkanál búzadara
csipet só
2 tojás

Tetejére:
fél l tejföl
1 evőkanál cukor
1 tojás


A túrót villával áttöröm, hozzáadom a sót, a cukrot, a tojásokat és annyi búzadarát, hogy még jól keverhető legyen. (amennyit felvesz)

Összeállítás:
A kelt tésztát tepsi nagyságúra nyújtom, zsírozott, lisztezett tepsibe simítom, úgy, hogy egy kis pereme is legyen. Rásimítom a túrótölteléket.
A tejfölt elkeverem a cukorral és a tojással, és a túró tetejére simítom. Villával kicsit megcifrázom. 200 fokon kb. fél óráig sütöm. Mindenképpen végezzünk tűpróbát!

Megjegyzés:
Ez a mennyiség egy nagy tepsire, vagy két közepes tepsire elég. Utóbbi esetben a sütési idő kevesebb lesz!

Megjegyzés 2:
bádogboci: a faluban menetrendszerűen megjelenő tejesautó, amely a nyers házi tejet árulja. Mikor jön, mindig a Boci, boci tarka... kezdetű remekművet harsogja. Népi neve itt nálunk a bádogboci. Hivatalosan Bocimobil.

A tejfölt, amit a megaludt tejről szedek le most a lepény tetejére került. Máskor elfőzöm főzelékekbe habarásként. És néha a cicák kapják meg.

24 megjegyzés:

szazala írta...

Erről a túró készitésről még nem hallottam,de ki fogom próbálni!Tegnap tettem ki aludni 3 liter tejet,ami erre a sorsra fog jutni!:)A további 'életútja'is az irásod szerint alakul,mert nagyon tetszik anyósod túrós lepénye!Tuti nem fogok csalódni!Itt szeretném kifejezni hálámat Izbolygónak is a nagyszerű VKF ötletért!(Imádom a túrós étkeket!)
Üdv!
Zsuzsa

citromfű írta...

Szia Szaszala!
Örülök, hogy tetszik! Remélem, hogy az eredményről majd beszámolsz!

galina írta...

Én is gyártmányoztam már túrót, de anyósod praktikáját - a szaporítós, kihűlőst - nem ismertem....most már csak bádogbocit kell keresni, mert gondolom a bolti tejből, ami nem is tej:( nem sok értelme van próbálkozni, bár múltkoriban abból készítettme házi sajtot jobb híján. Citromfű, újfent köszi!

szazala írta...

Megtörtént!!:)
A túró ily módon való készitése kellemes csalódás volt,mert azt vártam,hogy a melegités miatt hosszadalmasabb folyamat lesz,de ellenkezőleg!Sokkal egyszerűbb,gyorsabb,kényelmesebb,igazi pörgős túrom lett!A lepényhez sajnos pótolnom kellett boltival,de az is finom lett!Azt vártam,hogy olyan szép piros legyen,mint a Tied,de sajnos csak az alja sült meg nagyon,a teteje az sápadt maradt!(lehet,a bolti tejföl miatt?Ugyanis azzal higitottam a házit)Tálaláskor sikeresen elválasztottuk (nagyfiam segitségével)a 'vastag talapzatról',és közmegelégedéssel a nagyját már be is nyomtuk!(ez komoly!mindösszesen 4 fő volt az itthoni legénység,és több,mint fele elfogyott!)Ja!még nem telt el két óra azóta,hogy kivettem a sütőből!!

citromfű írta...

Szaszala, örülök, hogy sikerült a túró készítése! Elárulom, hogy nekem csak harmadjára lett igazi, pergős túróm.
Annak is, hogy ízlett a családnak!
A túró pirulását erősen befolyásolja a sütő is. Az enyém villny sütő, alul-felül süt. Ha nem pirul eléggé a teteje, akkor feljebb rakom. Nem tudom, hogy ez nálad megoldható-e. Még azt is hallottam itt az idősebb néniktől, hogy van aki a tejfölbe egy púpos kanál lisztet is kever, hogy szép piros legyen a lepény. Ezt még érdemes lenne megpróbálni.

citromfű írta...

Galina, nagyon szívesen! Remélem talász friss házi tejet!

szazala írta...

Köszi a tanácsot,legközelebb alkalmazom!(a lisztes részt,-a sütőm az csak alulról süt:()Minden héten készitek túrót vagy sajtot (tsz tejből,ami azt jelenti,hogy teljesen zárt környezetben,nagyon modern körülmények között fejik le a tejet,de mindenféle fölözés és higitás nélkül kerül hozzánk.Literje mindösszesen 120 pénz)Igy lehetőségem van gyakran kisérletezni!
Üdv!
Zsuzsa

citromfű írta...

Szazala, neked akkor tényleg nagyon jó tejforrásod van! És nem is drága. Mi itt 160 FT-ért tudjuk venni a tejet. Ez is nyers házi tej.
A sajtot hogyan készíted?

szazala írta...

Tulajdonképpen mostanában panirként olvastam róla egy vega szakácskönyvben:)Felforralom a tejet,citromlét és citromsavat keverek hozzá,amitől kicsapódik.Pelenkában leszűröm,izesitem tengeri sóval,aztán vagy formába nyomkodom vagy pedig teavajjal és házi kolbásszal összemixelem,és elnevezem sajtkrémnek:)(ez a kedvenc!)
Már pedzegettem a családnak,hogy esetleg szerzek be oltóanyagot és komolyabb sajtgyártásba fogok,de azt mondták,ne ragozzam a dolgot,ezt szeretik!
Szóval,ennyi!

Ízbolygó írta...

Köszönöm a felvilágosítást! Nem mondod, hogy ilyen létezik?! HOgy jön a Bocimobil és veszel belőle Házitejet????!!! Én ezek szerint sz@r környéken lakom, mert felénk nincs ilyesmi! De a szüleim környékén sem és anyósomáknál sem.:((( Brühühü...

citromfű írta...

Itt, a Tiszától Keletre elég gyakori ez. Egy-egy ilyen autó több települést is ellát.

citromfű írta...

Szazala, ez jól hangzik! És biztos finom is, ha ennyire ragaszkodik hozzá a család!

rita írta...

sziasztok most olvastam a házitúró készitését és nagyon izgulok,hogy sikerül-e nekem is.ma fogom elkezdeni altatni a tejet és utánna az anyosod túros lepényét fogom megsütni Zsuzsa.helló

citromfű írta...

Szia Rita!
Örülök, hogy idetaláltál! Remélem sikeres lesz a túróprojekt, és a lepény is ízleni fog!
Mennyi tejből készíted a túrót?

nyanyus írta...

Citromfű nagyon büszke vagyok rád.Olvastam jól szerepeltél az ízbolygónál is.

citromfű írta...

Köszönöm, Nyanyuska! Én meg Rád vagyok büszke! Meg a Többiekre!

rita írta...

szia Zsuzsa most lett kész a turóm 5l tejbQl készitettem.egy kicsit érzem rajta a savanyu szagot de lehet,hogy bebeszélem magamnak.holnap sütök belQle akkor majd kiderül hogy milyen lett.szia

citromfű írta...

Szia Rita!
Biztos nagyon jól fog sikerülni a sütid! Várom a beszámolót!
Rita, ki az a Zsuzsa?

rita írta...

rosszul olvastam a nevedet! ne haragudj!citromfü.egyébként most sült meg a turos lepény túl sok tölteléket tettem rá szerintem alig akart megsülni.szia

citromfű írta...

Szia Rita!
Semmi gond!
A lepény azért finom lett?

rita írta...

lepény nem is gondolttam volna,hogy ilyen egyszerü házi turót csinálni és ilyen finom lessz nagyon köszönöm,hogy megosztottad velünk a turókészités receptjét.A túrógombocot hogyan csinálod? leirnád?

citromfű írta...

Rita, örülök, hogy sikerült a túró és a lepény!
Hamarosan, még a héten leírom a túrógombócot.

Ani írta...

Szervusztok.

Én mint túrókészítésben analfabéta, hadd kérdezzem meg, hogy honnan tudom amikor a 'túró kihevül?

Köszönöm

Ani

citromfű írta...

Szia Ani!
Most néztem csak ide, ne haragudj, hogy nem válaszoltam rögtön!
Azt, hogy elkészült a túró mostanában már ránézésre tudom. Kezdetben, anyósom azt tanácsolta, hogy amikor már kezd összetúrósodni az aludttej, de még nem forr. Ha véletlenül tovább hevíted, akkor sincs gond, apróbb szemű lesz a túró. Nem kell tőle félni, nem nehéz túrót készíteni!
Megírod majd, hogy hogy sikerült?