2008. szeptember 23., kedd

Brassói csőben sütve

A receptet az egyik nagynéném találta még valamikor a nyolcvanas években valamelyik női magazinban. Elnézést a hiányos forrás megjelölésért, de akkoriban engem nem érdekelt, hogy R. Mama hol is tanulta ezt a finomságot, csak azzal nyúztam anyukámat, hogy nekem ilyet süssön, mert ez finom!
Nagyon hamar megtanultam elkészíteni is. Persze az évek során mindig változott, finomodott a recept. Mára már kialakult egy viszonylag stabil verzió, amit épp a nyáron javítottam még tovább.

Brassói csőben sütve
70-80 dkg hús (sertés lapocka vagy comb, vagy pulyka felső comb)
30 dkg borsó
1 fej fokhagyma


köménymag
majoránna

1 kg krumpli

kevés olaj (napraforgó)


Veszek egy szép darab combot, kb. két centis kockákra (csíkokra) vágom, kevés olajon fehéredésig pirítom. Ha már kifehéredett a hús sózom, borsozom, felöntöm kevés vízzel, bőven teszek bele fokhagymát (apróra vágva), és kevés (egy csipet) egész köményt, meg egy csipet őrölt majoránnát. Fedő alatt puhára párolom. Ha a hús félig megfőtt, akkor hozzáadom a borsót.
A krumplit meghámozom, hasábra vágom. Egy tűzálló tálba (vagy tepsibe) kevés olajat öntök. (Napraforgó olajat, de van olyan is, hogy zsírral készítem). Rárakom a krumplit, sózom, borsozom, alufóliával jó szorosan lefedem. 200 fokon sütöm. Ha a krumpli megpuhult, a fóliát levéve még egy kicsit pirítom. Ekkorra már jó a brassói is. A húst és a krumplit egyenletesen elosztom a krumpli tetején, és összepirítom.

Nálunk mindenki nagyon szereti.

Próbáltam mennyiségeket írni, de bevallom őszintén, hogy nem szoktam méricskélni. :)

2 megjegyzés:

nyanyus írta...

Tanusithatom hogy nagyon fííínom.Mióta ezt kipróbáltam csak igy készitem a brassóit.A borsó ami nekem is uj,de igy is biztosan isteni.Csillagos 5.

citromfű írta...

Köszi Nyanyuska!
Próbáld ki borsóval is. Tényleg nem rontja el:)