2008. szeptember 30., kedd

Lucskos káposzta

A lucskos káposzta a férjem egyik kedvence. Én nem rajongok érte, bár megfőzöm, de fogyasztani nem szoktam. Hogy miért lett mégis blogbejegyzés? Mert a romantikus vacsorára készülve a Párom kijelentette, hogy ő bizony leginkább erre vágyik. Én pedig megfőztem neki. Megette. Egyedül, a teljes adagot! No nem egy evésre, de nem kellett sokáig tartogatni. Még a fagyasztóba sem jutott belőle. Pedig megfordult a fejemben, hogy fagyasztani kellene le belőle, jó lesz az még szűkösebb napokon.

Lucskos káposzta

1-2 evőkanál olaj (vagy kevés zsír)
1 hagyma
kb. 70 dkg sertéshús (lapocka)
1 fej káposzta (édes, nem savanyított)
só,
bors,
piros paprika,
babér levél
csipetnyi köménymag

A lucskos káposzta főzésekor fontos, hogy elég nagy lábast válasszunk, mert a káposzta térfogata elég jelentős kezdetekben, de a főzés végére össze fog esni.
A hagymát apróra vágom és kevés olajon megdinsztelem. Sózom, borsozom, hozzáadom a kockára vágott sertéshúst, majd meghintem piros paprikával. Kevés vizet is öntök alá. Azaz paprikásnak felkészítem a húst.
A káposztát négybe vágom, a torzsát kivágom, a külső leveleket leszedem. Legyalulom, vagy éles késsel vékony csíkokra vágom.
Ha a hús már majdnem megfőtt egy pohárnyi vizet öntök alá, és hozzáadom a káposztát. Egyszerre nem szokott sikerülni, csak több részletben. Hozzáadom a köménymagot és a babérlevelet is. Gyakran kavargatom, hogy lássam kell-e pótolni a vizet. (Inkább többször öntök alá kevés - fél deci vagy annál is kevesebb - vizet, mint egyszerre sokat. Akkor nem biztos, hogy elfővi a levét. Márpedig ez nem leves lesz!)
Akkor van kész, ha a hús és a káposzta is megfőtt.
Nem tévedés, nem maradt ki belőle a rizs! Ha rizs is van benne, akkor az már kolozsvári káposzta. És nem apró savanyú káposztából készül, mert az meg a toros káposzta..

Nincsenek megjegyzések: