2008. október 24., péntek

Szüret

Tegnap anyósomnál szüreteltünk. Ez a szüret persze nem olyan nagyszabású, mint a borvidékeken. Itt csak a ház körüli néhány öreg tőke termését szedtük le. Nem puttonyba, mint a hegyekben, hanem lavórba, vödrökbe, tálakba. Jellemzően Otelló szőlőből készül errefelé a vörösbor.Második lépés a zúzás. Ez egyfajta daráló segítségével történik.A zúzóból a présbe borítják a ledarált szőlőt.


A préselés ezek után már szinte gyerekjáték!

Ilyen kötött üvegekben, azaz demizsonokban forr ki a bor.

4 megjegyzés:

nyanyus írta...

Otthon a házunk előtt volt egy nagy lugas és Otelló szőlő volt rajta.Nagyon szerettem zsiros kenyérrel.Ezen a vidéken nem láttam ezt a fajta szőlőt.Azért jó egy ilyen családi program,pláne,ha utána egy kis bográcsos is fő!

citromfű írta...

Én is azt vacsoráztam ma!

fülike írta...

Mi is minden évben szüreteljük, csak nem csinálunk belőle bort, hanem még azon a napon, frissen, lefagyasztom a flakonokba töltött szőlőlevet. nagyon jó ital télen! S annyira édes, hogy nem győzöm bizonygatni a gyerekeknek, hogy nincs bele téve cukor.

citromfű írta...

Füli, ezt is ki fogom próbálni! Már ha hagyják. Bár a kész bor alig fogy el, mert általában savanyú, de nagyon, a Mama úgy ragaszkodik a borkészítéshez, hogy az csuda. Aztán meg bánkódik, mert alig fogy a bor.