2008. október 9., csütörtök

Vésztő - Mágor

Tanulmányi kiránduláson voltunk ma a másodikosokkal Vésztő - Mágoron.
A Történelmi Emlékhely ásatási kiállításán az újkőkor, a rézkor és a bronzkor népességeinek emlékeit mutatják be.
Rengeteg érdekes látnivaló, hasznos tájékoztató táblák és szakszerű, kedves idegenvezetés, gyönyörű táj várja az idelátogatókat.
Rengeteg látnivaló volt, alig győztünk válogatni.Csolt - monostor romjai

Az egyik fő látványosság az Árpád kori monostor maradványa. Itt több templom épült egymásra, a monostor története a hajdani borospincében kialakított múzeumban megtekinthető.
A monostorral szemben található fedett ásatási szelvényben képet kaphatunk az ásatás menetéről. Európában egyedülálló módon a teljes ásatási szelvényt kiállították. Minden lelet az eredeti helyén marad. Jól elkülöníthetőek a különböző korok leletei.

Az itt talált leletek alapján elképzelték, hogyan is nézhetett ki egy újkőkori lakóház. Nem messze a monostori dombtól fel is építették azt. Vesszőből font falak, sárral tapasztva. Egy lakótérben található a konyha, az alvóhely, és a legvédettebb sarokban kaptak helyt az állatok.

A képen egy újkőkori konyha látható


A gyerekekre a legnagyobb hatást a pákász tanya és a pákászok eszközei tették:Nekünk kevés volt az itt töltött bő fél nap. Sok látnivaló kimaradt, sok helyre vissza szerettünk volna menni még. Megegyeztünk: visszajövünk!

Búcsúzásnak egy kép az egyik tanösvényről:

2 megjegyzés:

Dulmina írta...

Öröm ilyen beszámolókat olvasni!
Ilyenkor sajnálom, hogy mikor arrafelé laktam, nem kirándultam többet a környéken.

citromfű írta...

Dulmina, még semmiről nem maradtál le! Még nem késő erre kirándulni! Ha gondolod, én szívesen "idegenvezetlek" :)