2008. november 10., hétfő

Húspástétom

A húspástétom édesanyám találmánya. Gyerekként nem voltunk hajlandóak megenni a főtt húst. Anyukám, aki kitalálta a "szputnyik kakaót" a "tavaszi tojást" megalkotta ezt az egyszerű kencét is. Hogy mennyire saját kútfőből merített, azt nem tudom. De a pástétomos kenyeret ettük, mert finom volt. Nálunk azért jobban fogy a levesben főtt hús, ezért viszonylag ritkán készítek pástétomot. (Ehhez biztos hozzájárul az a tény is, hogy ritkán főzök egyszerre egy egész tyúkból húslevest) Időnként azért elkészül. Mindenki szereti, még anyósom is.
Igazi, mennyiségeket is megadó recepttel nem tudok szolgálni. A kiindulás mindig a "maradék" mennyisége. (Igazán nem maradék, mert amihez hozzá sem nyúlt senki, az számomra nem maradék!) Szükség van főtt húsra. Legjobb a tyúk melle, de bármilyen főtt vagy sült hússal finom. Margarin is kell bele. Én már régóta csak a csészést használom erre a célra, mert azt könnyebb kenni. Gondolom, hogy vajjal is elkészíthető. És kell még bele ételízesítő is. Ez lehet házi, vagy végső esetben bolti. Ennyi. A főtt húst ledarálom, megszórom ízesítővel, és egy mély tálban elkezdem hozzá adagolni a margarint. Folyamatosan keverve egy könnyen kenhető állagot kell elérnie. Akkor az igazi, ha jó krémes. Közben sokszor meg kell kóstolni, hogy kell-e még bele fűszer. (só, bors, majoránna, bármi, ami kellemes ízt ad neki, és szeretjük.) A kóstolás a Fiúk dolga! A sóval érdemes csínján bánni, mert ahogy összeérnek az ízek, könnyen előfordulhat, hogy sósabb lesz a pástétomunk, mint ahogyan szeretnénk!
Viszonylag nagy mennyiségű pástétomot kapunk. Nem kell megijedni tőle! Egyrészt hamar el fog fogyni. Másrészt én a felét kapásból le szoktam fagyasztani két kisebb dobozban. Akkor is sikere van, mikor egy-két hét után előveszem!

Hogy mégis legyen valami majdnem recept:

Húspástétom:
1 nagyobb tyúk vagy kakas mellehúsa főve
500 gramm margarin vagy vaj
fűszerek ízlés szerint

A főtt húst ledaráljuk, és kikeverjük a margarinnal. Fűszerezzük ízlés szerint. Kenyérre kenve fogyasztjuk.
Nagyon finom hozzá a friss retek, uborka, paprika...
Remek szendvicskrém tízóraira a gyerekeknek is.

3 megjegyzés:

Gabah írta...

Szia Citromfű!
Mirelle hívta fel a figyelmet a kaja.zug.hu-ra, szétnéztem és ott találtam egy kis meglepit Neked:
http://kaja.zug.hu/apro/turokeszites-hazilag_92.php

citromfű írta...

Megnéztem a meglepetést. Már írtam is néhány mailt, de semmi reakció :(
Köszi, hogy szóltál!

Gabah írta...

Igazán nincs mit!
Gondolom, kaptak néhány mailt a napokban...
Na, megyek az Erdőbe, szétnézek egy kicsit :-)