2008. december 26., péntek

Karácsonyi szokások, hagyományok Békés megyében


A karácsonynak is megvannak a maga hagyományai, szokásai, jellegzetes ételei minden tájegységünkön.

Betlehemezés
Békés megyében már december elejétől jártak a gyerekek betlehemezni. Ez a szép hagyomány egyre sűrűbben köszön vissza az iskolai műsorokban. Mára már nagyon sok betlehemes műsor forgatókönyvét lehet megtalálni az interneten és a különböző újságokban. Van rövidebb, hosszabb, de mindegyikben szerepelnek pásztorok, angyal(ok), a szent család (vagy legalább Mária) a három király. Hagyományosan a gyerekek házi készítésű betlehemi oltárat vittek magukkal, és ezzel jártak házról házra, mindenhol előadva a műsort. A háziaktól ilyenkor kalácsot, kolbászt, diót kaptak. Ma már főleg csak a karácsonyi műsor része a betlehemes játék.
A kép innen származik.

Kóringyálás (kántálás)
Énekes köszöntés. Szenteste sorra járták az ismerősöket, és karácsonyi dalokat énekelve köszöntötték egymást. (Ez a hagyomány már csak leírásokban él.)

Karácsonyi asztal:
Hagyományosan karácsonyi terítővel terítettek meg, amit csak ilyenkor használtak. A karácsonyi terítő fehér alapon piros csíkos háziszőttes terítő. Az asztal alatt egy kosárban széna volt. Ez a vacsora elfogyasztása alatt "megszentelődött". Ezzel kellett megetetni a jószágot, hogy egész évben egészséges legyen. Egyes helyeken a szénát vízkeresztig az asztal alatt tartották, és ebbe gyűjtötték az ünnep alatt a morzsát. Úgy tartották, hogy minél több morzsa gyűlik össze, annál gazdagabbak lesznek.
Az asztalról nem hiányozhatott a só, a kenyér, a dió és a méz. A kenyér és a só a bőséget, a dió és a méz pedig az egészséget szimbolizálta.
Sok családnál fogyasztottak a vacsora után almát, mégpedig úgy, hogy a ház ura egy almát annyi darabra vágott, ahányan ültek az asztal körül. Úgy tartották, hogy ha együtt fogyasztanak el egy almát karácsony estéjén, akkor a következő évben is együtt marad a család.
Szokás volt még sült tököt is enni karácsonykor. Úgy tartották, hogy egészségesek lesznek tőle.

Hagyományos vacsora:
Húsleves, töltött káposzta, hurka, kolbász, kalács és aprósütemények. A hal és pulyka csak később jött divatba.
Karácsonykor kóstolták meg az új bort is.2 megjegyzés:

nyanyus írta...

A kóringyálás /kántálásnak/ felénk is nagy hagyománya volt.Gyerek koromban mindig mentünk házról házra,aztán elmentünk az éjféli misére.Nagyon szép emlékek ezek.Köszönöm citromfű hogy ezeket leirtad igazán sokan csak a leirásokból ismerik.Igazából átélni volt szép.

citromfű írta...

Szia Nyanyus!
Sajnos én is csak leírásokból, és édesanyám elmeséléséből ismerem :(
Ő mindig hívott volna bennünket kántálni, de ahol felnőttem nem volt szokás. (Református falu, nincs éjféli mise se)
Most találtam rá, mint érdekességre újból a Békés megyei karácsonyi szokások között.
Tudod, mostanában annyi minden divatba jött a régi dolgokból. Hátha ezek a szép hagyományok is újra beépülnek az ünnep szokásrendjébe!