2008. december 13., szombat

Luca nap


Még mindig nem recept :)

Luca napja van. Remélem, még időben szólok, senki nem kezdett még hozzá semmihez! Mert Luca napján az asszonyok, lányok bizony tétlenségre voltak kényszerítve :) Nem szabad ilyenkor sem mosni, sem takarítani, de még vendégségbe menni se!


Békés megyei népszokások Luca napján:

Ezen a napon semmit sem szabad kiadni a házból. Még a szemetet sem! Ezzel a szerencsét próbálták megkötni.

Nem lehet vendégségbe menni, mert az elviszi a szerencsét. A vendéglátó házra pedig rontást hoz. Kicsit ellentmondásos, de fontos, hogy ezen a napon az első látogató férfi, vagy fiú legyen!

Hogy sok aprójószág legyen, borsót szórtak szét a ház körül.

Tilos mosni, mert ha mégis, akkor sok aprójószág hull el a ház körül.
Varrni sem tanácsos, mert bevarrják a tyúkok fenekét, és nem fognak tojni.

Hogy a tyúkok jó kotlók legyenek, az asszonynak ezen a napon sokat kell ülni.

Nem szabad szőni, fonni; mert akinek elszakad a fonala, annak az élete is elszakad. Akinek összegubancolódik a fonala, azt sok betegség éri.

Luca széke: Luca napján kezdtek hozzá, karácsonyig minden nap dolgoztak rajta egy kicsit. Szentestén, az éjféli misén erre állva meg lehet látni, hogy ki a boszorkány.

Luca cédula: 13 cédulára 12 nevet írtak. Egyet üresen kellett hagyni! A párna alá rakva, minden nap bal kézzel kihúztak egy cédulát. Karácsonyra csak egy maradt. Ebből megtudták a lányok, hogy milyen nevű férjük lesz. Ha az üres cédula maradt utoljára, akkor nem megy a lány férjhez a következő évben.

És a bónusz: Luca napján az asszonyok még a kocsmába is elmehetnek!

Forrás: Békés Megye Közoktatási Alapítványa

Luca napi hagyományok még itt is.

Nincsenek megjegyzések: