google-site-verification: googleafc0ccda44b2ec22.htm zsannamanna: Sárgaborsóleves

2009. január 15., csütörtök

Sárgaborsóleves


Megint leves :)

Sok helyen olvasom, hogy milyen jól tud esni egy tányér forró leves. Lassan engem is elkap a leves-mánia. Egyre többször főzök levest. És ami a legfurcsább: jól is esik!
Ma például a múltkor felbontott sárgaborsó másik felét főztem meg. Igazi krémleves lett, mindenféle mixelés nélkül. Sok helyen olvasom, hogy a sárgaborsót be kell áztatni. Szerintem felesleges. Úgy vettem észre, hogy áztatás nélkül is hamar megfő. Sőt szétfő. Ami persze nem baj, mert így már nem kell mixelni.

Sárgaborsóleves (4 személyre)

fél csomag sárgaborsó
3-4 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
1 kis hagyma
1 evőkanál zsír/olaj
1 evőkanál liszt
esetleg ételízesítő
levesgyöngy vagy pirítós
kevés pirospaprika
víz

A borsót kiválogatjuk, többször váltott vízben átmossuk. 1 csapott evőkanál sóval és annyi vízzel, ami bőven ellepi főni tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát is. Néha megkeverjük, ha szükséges a vizet pótoljuk. Ha a borsó már szétfőtt, akkor hagymás rántást készítünk. A hagymát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk és a zsíron/olajon megpirítjuk. Ebbe az alapba szórjuk azután a lisztet, amit szintén megpirítunk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és hideg vízzel felengedjük. Szűrőn keresztül a levesbe öntjük. (Így a hagyma nem kerül a levesbe, csak az íze.) Újraforrástól számítva még 10 percig főzzük, hogy elfője a liszt ízét.
Levesgyönggyel vagy kockára vágott pirítóssal tálaljuk.
Finom és laktató!

A kép innen származik.

2 megjegyzés:

oximoron írta...

szia! :) ma jelent meg, lehet, hogy erdekel...
http://www.baon.hu/cikk/204487

citromfű írta...

Köszi! Feltétlen elolvasom!