2009. április 16., csütörtök

Megkezdődött

Végre újra itt van a tavasz! Sokat vártunk rá, de megérte. A kert tele van virágzó gyümölcsfával, a füvet a hétvégén vágta le a férjem, túl vagyunk a veteményezésen is. A borsó, hagyma, retek és saláta már megmutatja első levélkéit. A cukkini, a patiszon és az uborka ma került földbe, a kardvirág hagymákat is elraktam. Sok hely nem maradt. A palántok majd a beérett zöldségek helyére kerülnek.
És igen, megkezdődtek a kerti sütések, főzések is.

Szalonnasütéssel kezdtünk. A képen jól látszik, hogy nem valami nagyon divatos tűzrakóhelyünk van. Viszont nagyon praktikus! A téglákat szabadon lehet arrább rakosgatni, követve a szél irányát, és alkalmazkodni a nyárshoz, bográcshoz vagy éppen tárcsához. Az asztal szerepét téglákra rakott deszkák (laminált parketta) kapják.

Csülökpörkölttel folytattuk.

Csülökpörkölt bográcsban:

2 kisebb bőrös csülök 2x2 cm-es kockára vágva
1 kg hagyma apróra darabolva
piros paprika (legjobb a házi)

bors
köménymag
1 konzerv paradicsom
1-2 babérlevél
1-2 kanál zsír

A hagymát a zsíron megpirítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett húst és az összevágott csontot. Sózzuk, borsozzuk, majd kevés főzés után hozzáadjuk a paprikát és a többi fűszert is. (Bográcsban szigorúan csak a férjem főz. Ő úgy tanulta, hogy a paprikát nem a hagymához adja. Én lábasban a megpirított hagymára szórom a paprikát, és csak utána jöhet bármilyen hús.) Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Nem túl erős tűzön néhány órát főzzük. Közben időnként - főleg már a főzés vége felé - megkóstoljuk. A paradicsomot akkor adjuk hozzá, ha már majdnem megfőtt a hús. A vizet időnként pótolni kell.

Főtt krumplival, savanyúsággal és friss kenyérrel tálaljuk, lehetőleg kint a szabadban.



4 megjegyzés:

The Chef Viki írta...

Huhú, ilyen "retteneteket" mi is el szoktunk követni :-) Mi rajta főzzük a krumplit a pörkölt tetején!

És milyen jó kitunkolni a szaftját... Egészségtelen, puha fehér kenyérrel :-D

fülike írta...

Jujjjjj, de jól néz ki!!!!
Még idén nem bográcsoztunk, de már alig várom, hogy végre legyen rá idő!
Örömmel olvasnék még recepteket!!!! Mi úgy szoktunk néha főzni bográcsban, ahogy éppen akkor eszünkbe jut.

citromfű írta...

Szia Füli!
Próbálok még bográcsos recepteket hozni:) Bár mostanában inkább szalonnát sütünk. De ha jön a szünet, akkor többször előkerül majd a bogrács.
Ez az úgy főzünk, ahogy eszünkbe jut, jól hangzik. Biztos finom kaják készülnek:)

disa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.