2009. június 10., szerda

Lakodalmi menü

Kisvirág egy nagyon jó játékot hirdetett!

Elsősorban a lakodalmas menü érdekli. Megpróbálom összeszedni a Biharban szokásos ételeket. Igaz, hogy most Békés megyében élek, de a gyerekkoromat Biharkeresztesen töltöttem. Hagyományos lagziban is csak itt vettem részt. Erről vannak ismereteim. És igen, a saját lakodalmam is Biharkeresztesen volt:)

A hagyományos menü:

Tyúkhúsleves csiga tésztával.
A levesbe való tyúkokat általában a násznép adja össze. A lakodalmat megelőzi/megelőzte a koppasztás, ami a lányos háznál volt. Erre az alkalomra a háziak már étellel, itallal, süteménnyel készülnek.
A levessel együtt tálalják a levesben főtt zöldségeket, a tyúk aprólékával együtt. (zúza, máj, tojás, fej, nyak, ernyő, lábak, néhány szárny)

Töltöttkáposzta:
Elkerülhetetlen része a lakodalmaknak. Mióta Békés megyében élek, rájöttem, hogy a bihari töltöttkáposzta nagyon különleges! A különlegesség oka a kapor. Ráadásul dupla kapor:) Már a káposzta savanyításához is használnak kaprot. És a káposztafőző fazékba is kerül egy-két csokor kapor.

Birka-, marha-, vagy sertéspörkölt:
A hagyományos a birkapörkölt. Újabb időkben a "kényes" gyomrúakra gondolva szokássá vált a marha, vagy sertéspörkölt főzése is. Általában kétféle pörkölt közül lehet választani.
A köret hagyományosan főtt krumpli.

Savanyúság:
savanyú uborka, csalamádé, kovászos uborka

Desszertek:
Különféle apró sütemények.
Édesek (a teljesség igénye nélkül): linzerek, mézesek, zserbó, mézes zserbó, csíkos mézes, kókuszos csiga, édes tallér, kosárkák. Hirtelen csak ennyi jut eszembe. A sütiket jellemzően a rokonok, ismerősök készítik. Újabban elfordul, hogy rendelésre valahol megsüttetik őket. Akkor kevesebb féle apró sütemény van, de egy-egy fajtából több adag.
Sós apró sütemények:
pogácsák, sajtos csiga, sajtos tallér, kolbászos kifli (ez mostanában felkapott)

Éjfélkor aztán több dolog is történik:
Feltálalják az éjféli menüt.
Ez hagyományosan a levesben főtt tyúkok vastag részei megsütve. (Szárny, mell, combok, far rész). Újabban frissen sültek is vannak. (rántott szelet, natúr szelet) Köretnek kenyér, savanyúság, újabban különféle majonézes saláták.

Az ifjú párnak ilyen tálat szoktak hozni:)


A menyasszony körbekínálja a tortáját. Ez egy hatalmas, esetleg több emeletes torta. A menyasszony tortáját illik elfogadni!

Ilyenkor tálalják fel a vendégek által vitt tortákat is.
Erről tavaly nyáron részletesen írtam.

Az egyszerűség kedvéért a bejegyzés ide vonatkozó részét átmásolom:
És vannak szokások, amik öröknek tűnnek. Az egyik ilyen a torta. Erről most csak azért írok, mert nálunk ez nagyon élő hagyomány, és sehol máshol nem találkoztam még vele. Tehát a torta. Természetesen van a menyasszonynak tortája, jó nagy, mert ő ebből minden vendéget megkínál. (A menyasszony tortáját illik elfogadni!) Ami igazán érdekes az a vendégek tortája. Nálunk a családok visznek tortát a lakodalomba. Éjfélkor aztán mindenki megkeresi a saját tortáját, felvágja, és elkezdi kínálgatni. Ilyenkor már senki nem éhes, tehát kezdődik a cserebere. Ez persze kicsit presztízs is. Mennyire szép és finom a torta, hányan kérnek belőle, illetve hányfélét sikerül hazavinni. Mikor gyerek voltam illett otthon készíteni a tortát. Ma már legtöbben a cukrászdában rendelik. Most több otthon készített torta is volt újra.

Az éjfélkor feltálalt ételek ezután a lakodalom végéig az asztalon maradnak.

Néhány szó az italokról:
Az érkező vendégeket rövid itallal kínálják. Pálinkák, Unicum, likőrök. A vacsorához üdítőket, söröket és különféle borokat kínálnak.

Újabban szokássá vált, hogy az érkező vendégeket még az esküvő előtt hidegtálakkal kínálják. Ezt általában rendelik valahonnan.
Az apró sütemények a vacsora megkezdéséig, és a vacsora után folyamatosan az asztalon vannak.

Fontos, bár nem gasztro, a vicces ajándékok szokása.
Mi annak idején kaptunk barátoktól hatalmas szöges papucsot (párom), 100 Wattos izzóban végződő sodrófát (én).
Kereszt lányomék megúszták egy fatörzsből készült tortával.

Egy békési szokás, amivel saját lagzimban találkoztam először és utoljára: a szűrösök. Ők a lakodalomba meg nem hívott haverok, akik éjfél után beállítanak mulatni. Illik őket jól tartani:) Szerencsét hoznak.

A szokások folyamatosan változnak. Újabban divatba jött felénk, hogy az esküvőre nagyon sok vendéget hívnak. Ilyenkor a házasságkötő terem előtt zajlik a vendégelés. Apró sütik, sós rágcsák, mindenféle divatos ital. Majd a szűk család elvonul a lakodalmi vacsorára, jellemzően valamelyik környékbeli étterembe.

Az egyéb lakodalmas szokásokról itt írtam bővebben. Itt pedig egy "csali" torta képe látható.

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

No és hol marad az égetett-cukor (grillázs) torta?

Ha csöpp időd lesz, nézz be hozzám: http://thechefviki.blogspot.com/2009/06/7-seconds.html

citromfű írta...

Szia Viki!
Mifelénk nem divat a grillázs torta. Sajnos. Nekem nagyon tetszenek. Megtanulni is jó lenne....
Hopsz, a felénk Biharkeresztest jelenti. Itt van egy néni, aki készít grillázs tortákát. Tavaly én kaptam egy cuki szegedi papucsot a szülinapomra:)
Megyek szétnézek nálad.