2009. június 30., kedd

Mi legyen az almával?

Szeretném a segítségeteket kérni! Van egy kis almafánk. Évek óta ontja nyár elején az almát. Ez amolyan savanykás, hulló nyári alma. Eddig, mármint eddig az évig lépést tudtunk vele tartani:) Szezonban almalevest, almás lepényt és almakompótot eszünk felváltva:) Nem gond, szeretjük az almát:)
Az idén azonban a termés elérte azt a mennyiséget, hogy már nem győzzük egyedül eltüntetni. A szomszédok és a barátok kapacitása is kevésnek bizonyul:)
És amiben a segítséget kérem: küldjetek nekem almás recepteket, linkeket, hogy a felsoroltakon kívül mi más is legyen az almából!
Előre is köszönet mindenkinek!

Erről a fajta almáról van szó. A kép már két hete készült, amikor elkezdett hullani az alma. Most már valamivel nagyobbak, sárgábbak és picurkát édesebbek az almák:) Mellette pedig az első cukkíni termésünk.

20 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj, a mi fánk is rekordot készül dönteni! Iszonyú mennyiség készül rajta! Nem elállós, puha fajta :-(

Almachutney. Receptem sajnos nincs, de neten biztos találsz! Húsok mellé pompás!

Vagy almabor :-) Vagy cefrébe, és ősszel kifőzetni pálinkának :-)))

BeckZsu írta...

Lereszelve el lehet tenni üvegbe, és akármikor felhasználni. Meghámozni, reszelni, egy kis tartósítóval összekeverni, szorosan üvegbe nyomkodni, lefedni. Sokáig eláll, legalább is nekem bevált.
Az esetleg kimaradt levét meginni. :)

szepyke írta...

Zelleres almasaláta(hideg előétel
)Hozzávalók: 20 dkg alma, 15 dkg kacsamáj, 2 szál halványító zeller, 2 db zellergumó, 2 db piros belű grépfrút, 10 dkg sajt, 1 evőkanál zöld tökmag, 1 evőkanál Knorr Delikát ételízesítő, 2 cl borecet, 2 cl dióolaj, 5 cl olívaolaj, fél citrom, 2 dkg vajA megtisztított, megmosott kacsamájat kevés vajon lepároljuk. Az almát, halványító zellert alaposan megmossuk, felszeleteljük. A grépfrútot és a zellergumókat meghámozzuk, szintén felszeleteljük, akárcsak a sajtot. Az ecetet, az olajakat, a szűrt citromlevet és az ételízesítőt jól elkeverjük. Az előkészített anyagokat átkeverjük az öntettel, majd tálalásig hűtőben tartjuk, végül tökmaggal megszórjuk.Elkészítési idő: 60 percEgy adag: 2350 kJ/560 kcalAjánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Sauvignon Blanc 2000 Eurobor Pincészet

szepyke írta...

Almaleves
Hozzávalók: 1 kg alma (golden), 5 dkg cukor, fél citrom, 5 db szegfűszeg, 2 kis darab fahéj, 1 dl tejszín, 5 dkg liszt, sóA megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk. Jól lehűtve csészékben tálaljuk. Elkészítési idő: 30 percEgy adag: 1010 kJ/240 kcal

szepyke írta...

Almával grillezett pulykaszelet
Hozzávalók: 50 dkg pulykamell, 20 dkg alma, fél citrom, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só, gyömbér, őrölt fehérborsA filézett pulykamellből szeleteket vágunk, kevés hevített vajon enyhén sózva elősütjük. Az almákat megmossuk, magházaikat eltávolítjuk, felszeleteljük. Kevés szűrt citromlével lecsepegtetjük. Rátesszük a borssal, gyömbérrel fűszerezett pulykaszeletekre, meghintjük reszelt sajttal, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Párolt zöldségekkel körítjük.Elkészítési idő: 55 percEgy adag: 2600 kJ/620 kcalAjánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Tramini 2000 Eurobor Pincészet

szepyke írta...

Almás lepény mazsolával
Hozzávalók: 2 evőkanál cukor, fél teáskanál őrölt fahéj, 25 dkg hajtogatott leveles vajastészta, 1 tojás (felverve, kenéshez), 8 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 nagy golden alma (meghámozva, magházát eltávolítva, nagyon vékony szeletekre vágva), 2 evőkanál friss citromlé, 1,5 evőkanál vaj, 10 dkg mazsolaTerítsük ki a felolvasztott tésztát lisztezett gyúródeszkára. A tészta minden szélét kenjük be a felvert tojással (a szélétől számított 2 és fél centis sávot). Hajtsuk fel a bekent szegélyt a tészta minden oldalán, majd nyomkodjuk le. Késsel vagdossuk be a felhajtott részt (kb. 1 centis bevágásokat készítsünk centinként). Alaposan szurkáljuk át a tészta középső részét villával. Kenjük rá a két evőkanál baracklekvárt, majd három sorba rakjuk rá a vékonyra szeletelt almát. Kenjük be a tészta szélét felvert tojással. Keverjünk össze 2 evőkanál cukrot fél teáskanál őrölt fahéjjal egy kis edényben. Szórjuk meg ezzel az almát és a tészta szélét is. Kb. 30 percig süssük, félidőnél az edényt megfordítva, míg a tészta barna lesz, az alma pedig puha és csillogó. Negyed teáskanál fahéjat, 2 evőkanál baracklekvárt, 2 evőkanál friss citromlevet, 1,5 evőkanál sózatlan vajat keverjünk össze, majd sűrű kevergetés mellett forrósítsuk fel. A lepényt vegyük ki a sütőből, és finoman kenjük be a barackszósszal az almát. Szórjuk meg előzőleg beáztatott mazsolával, és 4 részre vágva, melegen tálaljuk. Elkészítési idő: 60 percEgy adag: 2579 kJ/614 kcalAjánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Aszu 5 puttonyos 1995 Disznókő Pincészet

szepyke írta...

Sültalma-torony
Hozzávalók (6 adaghoz): 6 db alma (12-15 dkg-osak), 6 db fahéjrúd (8 cm-esek), 0,5 kg hajtogatott leveles vajastészta, 10 dkg mazsola, 1,5 dl (barna) rum, 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 20 dkg mandula (őrölve), 10 dkg liszt, 3 teáskanál őrölt fahéj, 30 dkg cukor, 2,5 dl tejszín, porcukor a szóráshoz, só Először elkészítjük a mandulakrémet. A megtisztított mazsolát 2 evőkanál rumban beáztatjuk. A vajat a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadunk 1 tojássárgát, simára keverjük, majd a másik tojássárgájával is kikeverjük. A keverékhez hozzáadjuk a mandulát, a lisztet, 2 teáskanál őrölt fahéjat, csipet sót és a mazsolát, és újból elkeverjük. Az elkészült krémet 20 percre hűtőbe téve pihentetjük. Az almákat megmossuk, aljukat levágjuk, hogy megálljanak. Az almákból 5 egyforma karikát vágunk, magházaikat kiszúrjuk. A karikákat a maradék fahéjjal megszórjuk. A mandulakrémet dresszírzsákba tesszük, csillagcsővel a karikákra nyomjuk, kivéve a legfelső karikát. Újból összeállítva az almát, a közepébe fahéjrudat szúrunk. A mélyhűtött, hajtogatott leveles tésztát felolvasztjuk, 0,5 cm-es vastagságúra kinyújtjuk. Kiszúrunk belőle 6 db, 10 cm-es átmérőjű kört. Mindegyik körre ráállítunk egy töltött almát, és kikent, liszttel megszórt sütőlemezre rakjuk őket. Felforrósított sütőben 25 percig, majd a hőt visszavéve még 35-40 percig sütjük.Amíg az almák sülnek, összeállítjuk a karamellöntetet. A cukrot közepes hőfokon megolvasztjuk, sötétebb karamellt készítünk, a tejszínt folytonos keverés közben hozzáöntjük. Amikor kellő folyékonyságú a karamell, a maradék rumot is hozzáöntjük. 2-3 percig kevergetve átforraljuk. A tányérokra tálalt almákat porcukorral megszórjuk, az öntettel körülöntjük. Elkészítési idő: 90 perc Egy adag: 5188 kJ/1239 kcal Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Szamorodni édes 1994

Sültalma puncsmártásban, fagylalttal
Hozzávalók: 8 db alma (15 dkg-osak), 4 dkg vaj, 2 teáskanál őrölt fahéj, 25 dkg cukor, 2 vaníliarúd, 0,5 liter tejszín, 2 db tojás, 4 tojássárgája, 0,75 liter könnyű vörösbor, 1 narancs reszelt héja, 5 db fenyőmag, 1 evőkanál koriander, 10 db szegfűszeg Először elkészítjük a fagylaltot: 4 db almát meghámozunk, magházukat eltávolítjuk, negyedekbe vágjuk, és 1 teáskanál fahéjjal, 4 dkg cukorral, vajon, 20 percig erős, majd 18 percig gyengébb hőn sütőben megsütjük, onnan kivéve egy tálkában kézi mixerrel pürésítjük. Közben a vízben áztatott vaníliarudakat hosszában elvágjuk, a velőjüket kikaparjuk, héjukat félretesszük. A velőt a tejszínben óvatosan felfőzzük. A tojásokat, tojássárgákat 10 dkg cukorral a mixerrel habosra verjük, a legvégén elegyítjük a tejszínnel. Ezt azután közepes hőn, folytonosan keverve krémesen sűrű anyaggá főzzük, a végén hozzákeverjük a sültalma-pürét. E fagylalt-keverékünket egy órára mélyhűtőbe tesszük. Elkészítjük a vörösboros puncsmártást: a vörösbort a maradék cukorral, narancshéjreszelékkel, a zúzott magokkal és a fahéjjal 5 percig felfőzzük. 15 percig állni hagyjuk, hogy a fűszerek összeérjenek, ezután finom szűrőn áttörjük, majd folyékony öntetté besűrítjük. A megmaradt almákat meghámozzuk, 1 cm-es karikákra vágjuk, magházukat eltávolítjuk. A még forró, vörösboros mártásban 1-2 percig óvatosan főzzük, majd kivéve lecsepegtetjük. A félretett vaníliahéjakat 2-3 cm-es darabkákra vágjuk. Az almakarikákat 4 tányérra elosztjuk, a vörösboros puncsmártással meglocsolgatjuk. A mélyhűtőben megkeményedett fagylaltot 2 forró vízbe mártott evőkanállal oválisra formázzuk, az almakarikákra helyezzük, a vaníliaszálakat, "egérfarkincákként", díszítésül a fagylalthoz szúrjuk.Elkészítési idő: 120 perc ( plusz a fagyasztás)Egy adag: 1960 kJ/478 kcal

szepyke írta...

Aztán beszámolni róla, hogy melyik milyen lett!
Még kellhet? Kereshetek még...:D

szepyke írta...

Édes, csemege almabor
Elkészítése: 1 l friss almaléhez adjunk 20 dkg cukrot, de 2 részletben, először 12 dkg-ot, majd a főerjedés után a fennmaradó 8 dkg-ot. Az almalé erjesztésekor tanácsos a léhez élesztő tápsót adni, 10 l léhez 2 g ammóniumfoszfátot, amit előzetesen kevés vízben oldjunk föl.

Kiwis almalekvár mézzel
Hozzávalók: 4 db kiwi, 1 kg alma, 20 dkg cukor, 1 dl víz, 45 dkg méz.
Elkészítése: A kiwit meghámozzuk, megmossuk, és apróra vágjuk. Az almát megmossuk, megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy lábasban felmelegítjük a vizet, a mézet és a cukrot. Miután a cukor feloldódott, beletesszük a kiwit, és az almát. Lassú tűzön állandó keverés mellett főzzük. Forrón töltjük az előmelegített üvegekbe, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Különleges almabefőtt
Hozzávalók: 1 kg alma, 50 dkg cukor, 2 citrom, 5 dkg mazsola, 1 tk. ánizsmag
Elkészítése: A meghámozott almát cikkekre vágjuk, és néhány percre fonó, citromos vízbe rakjuk. A cukrot 5 dl vízben melybe beletesszük a citromok levét, egynek a héját, a mazsolát és az ánizsmagot - feloldjuk. Az almát ebben a szirupban addig főzzük, amíg egy kissé megpuhul. Üvegekbe rakjuk, a szirupot beforraljuk, kihűtjük, és csak ezután öntjük a gyümölcsre. Az üvegeket lezárjuk, és 6-8 percig gőzöljük.

Meggylekvár almából
Alapadag: 1,5 kg hámozott, kimagozott alma, 1 l. meggyszörp, 15 dkg cukor, csapott kávés-kanélnyi citromsav, 2-3 csomag zselatin.
Elkészítése: Az almát és az összes többi hozzávalót pépesítjük, felfőzzük, a habját leszedjük, kb. 20 percig takarékon főzzük. Elvégezzük a tányérpróbát, ha kell, még adunk hozzá zselatint, kis üvegekbe töltjük, és a végleges helyére rakjuk.
Megjegyzés: Az édességét, vagy savanyúságát cukorral ill. citromsavval mindenki a saját szájíze szerint alakítja ki.

szepyke írta...

Mustos almabefőtt
Hozzávalók: 2 l édes must, 60 dkg kristálycukor, 1 kg savanyú, kemény, rétesalma, 3 szem szegfűszeg, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, üvegenként: késhegynyi nátrium-benzoikum. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, kicsumázzuk, és nyolcadokba vágjuk. A mustot felforraljuk, beletesszük a cukrot és a szegfűszeget, valamint a fahéjat, majd két - három - percnyi forralás után az almagerezdeket is. Kis lángon addig főzzük, amíg az alma üvegessé válik, de még nem fő szét. A leszűrt almát azonnal üvegekbe töltjük, ráöntjük a forró levet, és légmentesen lekötjük. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Másnap tesszük csak végleges helyére.
Megjegyzés: Fogyaszthatjuk édességként, de húsok mellé savanyúság gyanánt is. Készíthetünk belőle gyümölcslevest, mártást, de a leszűrt almadarabokat salátákba is belekeverhetjük. Ugyanígy tehetjük el a még éretlen, de már lehullott almát. Természetesen ügyeljünk arra, hogy a befőttbe ne kerüljön rossz, hibás rész. A kásás húsú, nem eléggé zamatos, illetve az édes almát ne így tegyük el, mert nem lesz jó íze. Csak a kemény húsú és savanyú fajták alkalmasak befőtt készítésére.

szepyke írta...

Reszelt alma
Elkészítése: A reszelt almához a gyenge minőségű, hullott gyümölcsöt is felhasználhatjuk. Öt kg megtisztított, reszelt almához (ezt a mennyiséget kb. 8-10 kg almából kapjuk) 1 dkg szalicilt vagy benzoesavas nátriumot teszünk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük. Ha az alma nagyon leveses, levéből leönthetünk egy külön üvegbe, amit néhány hét múlva, amikor a nagy üvegben a lé leapadt, visszaönthetünk. Az almából bármikor kivehetünk, a maradék nem romlik meg.

Reszelt alma cukor nélkül
Elkészítése: 5 kg tisztított, reszelt almához (ez a mennyiség kb. 8-10 kg almából lesz) 1 dkg szalicilt vagy nátrium-benzoikumot számítunk. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, lereszeljük, majd elkeverjük a szalicillal. Nagy üvegekbe szorosan lenyomkodjuk, és lekötjük. Ha az alma nagyon leveses, levéből leönthetünk külön üvegbe, amit pár hét múlva, amikor a nagy üvegben a lé leapadt, visszaönthetünk. Az almából bármikor kivehetünk, a maradék nem romlik meg. A gyenge minőségű, hullott gyümölcsöt is felhasználhatjuk.

Reszelt alma télire Amanda módra
Fostosalmából szokás készíteni, gondolom, ismered. Ennek hiányában nem érett más fajtából készítem.
Elkészítése: Meghámozom, lereszelem - a nagy lyukú reszelőn - tálba teszem, meglocsolom citromlével. 1 db 2 l-es üvegre számítva, hozzákeverek 2 késhegynyi szalicilt (nekünk is ez vált be), összekeverem. Letakarva másnapig áll a tálban, néhányszor közben átforgatom.
Szorosan az üvegbe tömködöm. Ha levet engedett, ebben, ha nem, akkor pici vízben feloldok üvegenként 3 szem citrompótlót, ráöntöm. Szalicilos vízbe mártott cellofánnal letakarom az üveget, erre teszem a csavaros tetőt.
Semmi cukor.
Felhasználáskor tésztaszűrőbe teszem, és 1 pohár vízzel leöntöm, hogy kevesebb szalicil maradjon rajta (tudom, a vitaminok és ásványi anyagok - de ezért használok kevés vizet).
(Ugyanígy szoktam eltenni magozott meggyet is)

Rétesalma
Elkészítése: A hámozott almát lereszeljük, Kg-ként 10 dkg cukrot adunk hozzá, majd együtt néhány perces forralással besűrítjük. Ezután kg-ként 0,5 g szalicilt keverünk hozzá.
Előmelegített üvegekbe töltjük. Az alma tetejét rumban oldott szalicillal bekenjük. Még forrón lekötjük az üvegeket, és már tehetjük is a polcra.

Rétesalma-birsalma dzsem
Hozzávalók: rétesalma és birsalma tetszőleges mennyiségben, kilónként 30 dkg cukor, tartósítószer
Elkészítése: A hozzávalókat ledaráljuk, az eltérő főzési idő miatt a megtisztított és feldarabolt birsalmát ledarálás előtt, puhára pároljuk. Hozzákeverjük a cukrot és a tartósítót, majd 25 percnyi főzés után üvegekbe és száraz dunsztba tesszük.
Akik kedvelik a pikáns ízeket, kevés rumaromát is tehetnek a dzsembe.

Rétesbe való alma 1.
Hozzávalók: Alma, szalicil (tartósító)
Elkészítése: Borízű almát meghámozunk, almareszelőn megreszeljük, üvegekbe rakjuk, vízzel leöntjük, szalicilt teszünk a tetejére, jól lekötözzük és kigőzöljük.

Rétesbe való alma 2.
Elkészítése: 5 kiló almát meghámozunk, a hibás részeket kivágjuk, majd lereszeljük, vagy vékonyra szeleteljük. Egy nagyobb edényben fél kiló cukorral és csapott evőkanálnyi tartósítóval összekeverjük, üvegekbe rakjuk, és 20-25 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni.
Felhasználásakor a cukrot ízlés szerint pótoljuk.
Akkora üvegeket használjunk, amekkora egy adag réteshez elegendő.

szepyke írta...

Süteménytöltelék almából
Hozzávalók: bármilyen fajta alma tetszés szerinti mennyiségben, kilogrammonként: 1 citrom leve, 1,5 g nátrium-benzoikum. Egyszerűen elkészíthető.
Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, gondosan kicsumázzuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citrom kicsavart levével, és jól összekeverjük. Csak a frissen kipréselt citromlé alkalmas erre a célra, az Olympos vagy egyéb citromlé nem jó! Rászórjuk a tartósítószert, azzal is összekeverjük, és azonnal kisebb üvegekbe rakjuk színültig. Légmentesen lekötjük, és végleges helyére állítjuk. Nem kell kigőzölni.
Megjegyzés: Még a hűtőszekrényben sem áll el felbontás után, ezért akkora üvegekbe tanácsos tölteni, amennyi egyszerre elfogy. Tölthetünk vele rétest vagy pitét, készíthetünk belőle almatortát. Felhasználáskor tetszés szerint édesítjük. A levét is felhasználhatjuk kevés zsemlemorzsa vagy édes süteménymorzsa hozzáadásával, vagy leszűrve, üdítőitalnak, turmixnak, de készíthetünk belőle almakrémlevest vagy almamártást főtt hús mellé. A kiskerttulajdonosok így tartósíthatják legjobban a nem túl jó minőségű almát.

BeckZsu írta...

És még egy-két recept:

http://beck.blog.hu/2008/11/18/almas_hagymas_rizs
http://beck.blog.hu/2008/04/18/csirkemell_almaval_1
http://beck.blog.hu/2008/06/18/csirkemell_almaval_tejszinnel

DebiGabi írta...

Szia,
Nekünk rétesalma fánk van, ami pár éve rekord mennyiséget termet. Hasonló helyzetben voltunk mi is, és nem tudtam mit csináljak belőle. Végül almalekvár lett belőle. Azóta rendszeresen készítem.
Az almákat meghámozom, lereszelem. citromos vízbe teszem, hogy ne barnuljanak be, majd Haas Quitin 1:1 zselésítő szerrel elteszem lekvárnak, ahogy a használati utasítás javasolja. Sokan néztek rám furcsán, hogy almából lekvárt, de isteni finom. Szerintem próbáld ki.

Gabah írta...

Almabor, almapàlinka, vagy ahogy Zsu írta, lereszelve eltenni -bár én kihagynám a tartósítószert, tennék bele cukrot, és az üvegeket legalább 20 percig annyi vízben, amennyi ellepi őket, csírátlanítanám... Azt hiszem, ezt az idén én is ki fogom próbálni! :-)))

citromfű írta...

Hűha! Ez aztán a termés:)
Mindenkinek nagyon köszönöm!

Szepyke, Neked a sok szorgalmi feladatért beírok egy virtuális pirospontot:))

Azt hiszem szépen sorban kipróbálom a recepteket. A legtöbbet azonban valószínűleg leteszem télire.
Köszönöm!

KataKonyha írta...

Figyu, mi lenne, ha valamennyit aszalnál belőle? Most jó az idő is, éjszakára meg be lehet tenni egy kicsit a sütőbe...?!

Renata írta...

Tényleg, Kata javaslata: karikákra vágni és aszalni, habár elég kiszámíthatatlan az idő felénk...
nálunk elkelne egy kis alma, jó lenne egy finom pite!

citromfű írta...

Kata, sajnos ez nem olyan fajta alma, amit lehet aszalni :(

Renáta, én szívesen adnék Nektek belőle! Jártok mostanában Békésben?

Gabah, tegnap elfelejtettem írni, hogy nálunk pálinka csak szilvából főhet. Errefelé csak az a pálinka. Most rengeteg szilva van a fán, majd arról is írok, ha eljön az ideje.

Renata írta...

Zsannamanna!
Jaj, köszi, hogy felajánlod!
Elég nehezen megy ez a kimozdulás jelenleg nálunk...
Én meg cukkiniben bővelkedek, de látom Te is nagyban készíted a jobbnál jobb cukkinis ételeket!