2009. október 8., csütörtök

Fülinek - rizses hús

Mostanában elég kevés időt töltök a konyhában. Ez meglátszik a blogon is. Úgy eltűntek a bejegyzések, mintha nem is főznék. Pedig főzök. Majdnem minden nap. Csak máshogy, mint eddig. A legtöbb étel a gyorsan elkészíthető kategóriába tartozik, a maradék pedig "csőben sült", azaz este összerakom, és reggel megsütöm, míg készülődünk, (vagy a férjem süti meg délelőtt).

Nálam a legtöbb gyorsan készült étel kuktában fő. Nagyon szeretem ezt az ötletes, takarékos főzőedényt. Tudom, hogy az ára elég borsos. Az én kuktáim régiek, (még alumíniumból készültek), de ha valami történne velük rászánnám azt a nem kevés pénzt, mert megéri!

Rizses hús (anyu receptje)

1/2 kg sertés hús (comb, vagy lapocka)
3 dl rizs (nem előfözött)
1 közepes sárgarépa
1 közepes petrezselyem
1 közepes fej hagyma
1-2 marék fagyasztott zöldborsó
1-2 evőkanál étolaj

borsA húst megmosom, majd egyenletes, nem túl nagy kockákra vágom. A hagymát apróra vágom, a sárgarépát és a petrezselymet felkarikázom.
A hagymát a zsiradékon megpirítom, hozzáadom a húst, fehéredésig pirítom, majd rádobom a zöldségeket, és azokat is átfuttatom az olajon. Felöntöm egy dl vízzel, majd fűszerezem. Lezárom a kuktát, nagy lángon főzöm a füttyjelig. Innen takarékon még kb. 5 percet főzöm. Elzárom a gázt, kinyitom a kukta tetejét. (Ha nagyon sietek, akkor a szelepet alátámasztva siettetem a fedő leesését.) A húshoz adom a megmosott, lecsöpögtetett rizst, felöntöm 3 dl vízzel. (Ha szükséges, akkor sót és borsot is adok hozzá.) Újra lezárom a kuktát, várok a füttyjelre, majd kb két perc után elzárom a gázt. Úgy egy fél óra múlva megnézem a rizst, és a húst. Ha véletlenül nem főtt volna meg, akkor forrásig (füttyjelig) újra alágyújtok. Ilyenkor szükség lesz még egy kevés vízre is. Tényleg nagyon kevésre, mert a kuktából a felesleges folyadék nem tud elpárologni.

Egyszerű, gyors és finom.
Az előkészületekkel együtt egy órán belül elkészül.

2 megjegyzés:

Renata írta...

Megértelek... Szeptembertől nálam is visszaesett a posztok száma, habár előtte sem voltam napi blogger :)

Én is többnyire egyszerűbb, eddig bevált ételeket készítek.

fülike írta...

Valóban nem hangzik túl sok időt elrablónak, viszont finom lehet! Köszi!!!