2009. november 3., kedd

VKF XXIX. - szilvás gombóc

Tudom, nem valami nagy szám, egyszerű szilvás gombóc, de azért mégis valami szuper. Szilvás gombóc! Igazi, fahéjas, házi szilvával.
Bevallom, nem most készült, hanem még a nyáron. Valamiért nem került fel a blogra azon frissiben. Aztán már nem volt annyira aktuális. Most is feledésbe ment volna, ha nem lenne Max kiírása: gombócra fel!

Már többször leírtam hogyan készítem a gombócot. Most önmagamat idézem, ha nem gond. (Ha gond, akkor is!)


Szilvás gombóc

főtt krumpli
1 tojás (el is hagyható)

annyi liszt, amennyit a krumpli felvesz
fél szilva (vagy felezett befőtt szilva)
fahéjas cukor
kevés olaj
zsemlemorzsa

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, felvágjuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, összetörjük, ha kicsit hűlt beleütjük a tojást, és annyi lisztet, amennyit fölvesz. Egy lágyabb, rugalmas tésztát kell kapnunk. Nyújtáskor rendesen alá kell lisztezni, mert ragadósabb, mint a kelt tészta. Kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Nem baj ha kicsit vastagabb, de túl vékony ne legyen, mert akkor nehéz vele dolgozni! Kb 4x4 cm nagyságú négyzetekre vágom. Az egész négyzetek közepébe egy-egy fél szilvát teszek, majd megszórom fahéjas kristálycukorral. (A nem egész négyzeteket, a tészta szélét, összeszedem, újra összegyúrom, ebből lesz majd a nudli!) A négyzetek szélét összefogom, jó szorosan összenyomkodom, és úgy teszem egy meglisztezett tálcára, hogy az összefogott rész kerüljön alulra. Így biztos nem nyílik majd szét főzés közben.
Egy nagyobb fazékban forrni teszem egy kanál sóval együtt a gombóc főzővizét. Ha már forr, akkor egyenként, óvatosan beleengedem a vízbe a gombócokat. Én egyszerre, csak 12 gombócot főzök, ennyi fér el kényelmesen a fazekamban. Ha egy adag már a fazékban van, óvatosan megkavarom, hogy véletlen se ragadjon le. Amikor megfőnek a gombócok, feljönnek a víz tetejére. Ekkor egyenként kiveszem és az előre elkészített pirított morzsára teszem őket, és beleforgatom. Ha több gombócunk van, akkor a maradék gombócokkal is ugyan így járunk el.

Nem érdemes kevés gombóc készítéséhez hozzá kezdeni! Ha már elhatározzuk magunkat, akkor nagyobb adagot gyúrjunk be. A krumplis tészta jól fagyasztható, ha nem akarunk egyszerre sok gombócot főzni, akkor zacskózzuk be a nyers,betöltött gombócokat, és adagonként fagyasszuk le. Később biztos jól jön majd, ha egy fárasztó nap után csak kikapjuk a fagyasztóból, és megfőzzük!

A pirított morzsa készítése:

A legjobb, ha előre tervezve, kb 4-5 nappal hamarabb több kenyeret veszünk, és hagyjuk szikkadni. A már nem friss, de még nem is túl száraz kenyér belsejét a két tenyerünk között eldörzsöljük, és ezt pirítjuk meg kevés olajon. Ha már szép barna, akkor a tűzről lehúzva ízlés szerint cukrozzuk. (kb 2-3-4 evőkanál cukrot szoktam hozzáadni, mennyiségtől függően. A lényeg, hogy érezzen rajta a cukor, de ne legyen túl édes!)
Ha nem voltunk ennyire előrelátóak, akkor a házi készítésű prézli is tökéletes. (a kimaradt kenyeret kopogósra szárítjuk, húsdarálón ledaráljuk, szokásos módon használjuk fel). Úgy járunk el vele, mint fent.
Ha véletlenül nincs otthon házi készítésű morzsánk, akkor természetesen a boltban kapható hagyományos zsemlemorzsával is elkészíthető. (A különbség annyi, hogy apróbb szemű lesz a pirított zsemlemorzsa.) Az első esetben leírt módon készítjük el ezt is.

Amúgy az én konyhámban a gombóc elég gyakori vendég. Készült már bejegyzés több változatáról is. Igazában szinte csak a töltelék változik. Készült már meggylekvárral, szilva lekvárral, szilvával, barackkal, befőtt barackkal, és befőtt szilvával...

7 megjegyzés:

Belly írta...

Én a szilvásgombócból legjobban a pirított morzsát szeretem.Nagyon guszta a tiéd,lehet meg is kóstolnám a szilvásgombócod,de csak extra adag lekvárral:-)

Puszedli írta...

Jajj nekem! Olyan régen nem ettem ilyet,hogy már el is felejtettem mennyire szeretem. Köszönöm, hogy eszembe jutattad.

szepyke írta...

Én nem kérhetem lekvárral? A szilvát még nem tudom, hogy szeretem e...:)))

citromfű írta...

Én is lekvárral szeretem a legjobban. Milyen lekvárt kértek hozzá lányok? Szilva? Málna? Meggy?
Szerintem szilvalekvárral az igazi. Azzal a fajtával, amit úgy kell kivágni az üvegből, mert olyan sűrű, hogy már kanalazni nem lehet...
Belly, a pirított morzsa a gyengém:)

szepyke írta...

Nekem jó szilvával, meg meggyel, meg mi volt még?:)))

citromfű írta...

:) Málna
Ok, ha legközelebb főzök, küldök fénypostával.

citromfű írta...

Válasz egy emailben kapott kérdésre:

Kedves Éva!
Köszönöm kedves soraidat, örülök, hogy tetszenek a receptjeim.
Én a gombócokat nem szoktam leöblíteni. A főzővízből rögtön a pirított morzsára teszem.