2010. január 16., szombat

VKF XXXI. - Újrahasznosítva: Püspökkenyér

Már régóta szemezek a különféle gyümölcskenyerekkel, püspökkenyerekkel, a formám is van, valamiért mégsem került sorra. Eddig. Ma ebédre fánkot sütöttem, két adagot, mert vendégek is jöttek. Kimaradt négy tojásfehérjém. Mi legyen vele? Itt az ideje kipróbálni a püspökkenyeret. Emlékeztem, hogy láttam ám én olyat is, ami csak tojásfehérje felhasználásával készült. Barátom a Google. Miután beütöttem a keresőbe, hogy "maradék tojásfehérje" Okostojáshoz irányított. Juc receptjét választottam. Nem bántam meg!

Püspökkenyér tojásfehérjéből:

6 tojásfehérje
20 dkg cukor
10 dkg liszt
25 dkg belevaló finomság
(nálam maradék mandulapehely, csoki mikulás és mazsola)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítettem 160 fokra.
A szögletes gyümölcskenyér formát margarinoztam, liszteztem.
A tojásfehérjét egy csipet sóval elkezdtem felverni, majd hozzáadtam a cukrot. Kemény habot vertem, majdnem, mint a piskótához. Beleszórtam a lisztet, majd tovább vertem a habot, egy kicsit alacsonyabb fokozaton. Mikor már csomómentes volt, belekevertem a mandulapelyhet, a megmosott, lecsöpögtetett mazsolát, és az apró darabokra tört csoki mikulást.
A kész masszát belesimítottam az előkészített formába, és 160 fokon úgy egy órát sütöttem. (Úgy az 50. perc körül tartottam az első tűpróbát, akkor még ragadt.)

Rácsra borítva hagytam volna kihűlni, de olyan illata volt, hogy meg kellett kóstolni. Ezért aztán még langyosan megvágtuk. Mire kihűlt volna, addigra a fele elfogyott. A megmaradt felet pedig eltettem, hogy holnap is legyen mit kóstolni, és össze tudjuk hasonlítani. A tetejét porcukorral szórtam meg. (Terveim közt szerepelt egy marcipán ízű cukormáz is, de nem volt rá idő.)

Juc azt tanácsolja, hogy a formát sütőpapírral béleljük ki. Mivel nem így tettem, nekem egy-két helyen, ahol a csoki leszállt az aljára picikét beleragadt a kenyér a formába.

Holnap fénykép is készül, ha lesz még miről. Ígérem!

Nincsenek megjegyzések: