2010. május 24., hétfő

Gyerekkori ízek 4.: Olajos hal

Itt vagyok újra. Köszönöm, hogy ilyen hosszú hallgatás után még emlékeztek rám!

Ma délután kaptam 16 halat. Ebből három elérte a tenyérnyi nagyságot, ezekből klasszikus paprikás lisztbe forgatott sült hal lett vacsorára. Az apróbbakból pedig olajos hal.


Olajos hal

apró hal, amennyi van
hagyma
zöld paprika

bors
étolaj
fekete retek (ha van)
kukta

A halakat megtisztítjuk, többször átmossuk. A hagymát, paprikát, retket meghámozzuk, felkarikázzuk. A kukta aljára rétegezzük őket. Hal, hagyma, hal, zöldségek, hal. A záró sor hal legyen. Ha kevés a hozzávaló, akkor a hagyma és a többi zöldség mehet egy rétegbe. Rétegenként sózzuk. Én nem szoktam sajnálni a sót. Felöntjük olajjal, hogy ellepje. Nem kell hozzá vizet adni! Lezárjuk a kuktát, főni tesszük a halat. A kukta sípoló jelzése után még kb. 20-25 percig főzzük, majd lezárva még egy órát állni hagyjuk. Átszedjük egy másik edénybe, kihűtjük. Friss kenyérrel, zöld hagymával, retekkel vagy salátával fogyasztjuk.

Néhány tanács:
  • Mindegy milyen halból főzzük, mindegyikből nagyon finom.
  • Ha azt akarjuk, hogy a szálka is teljesen átfőjön, akkor fél tenyérnél kisebb halakat válogassunk az olajos halhoz.
  • Érdemes "összevárni" az apró halakat hozzá - akár fagyasztva is. (Ritkán fogunk egyszerre annyi apró halat, hogy érdemes legyen hozzákezdeni.)
  • Érdemes kb. 10 perc főzés után megnézni a hal szálkáit. Ha nagyon apró a hal, akkor ennyi idő is elég. (Számoljuk hozzá az állás időt is, amikor még puhul a kuktában az étel.) Illetve ha nagyobb a hal, akkor lehet növelni a főzési időn.

7 megjegyzés:

Kata írta...

De jó, hogy itt vagy:) Jól hangzik a recept, nem is gondoltam volna, hogy ezt otthon is el lehet készíteni.

Notburga írta...

Az olajos halat nagyon szeretem, igaz eddig magam még nem készítettem (nem is tudtam, hogyan kell). Jó sok vajjal keverem össze, teszek hozzá az olajából is, úgy kenem a kenyérre.

akiram45 írta...

Szia, már hiányoztál, köszi a halas receptet, sok apró halat szoktam kapni:)))

Belly írta...

Jajj,anyira örülök,hogy jelet adtál,már nagyon hiányoztál:-)

Ez a hal nagyon jó,szeretem olajosan is.Pariszószos nincs?{az még nagyobb kedvenc:-)}

citromfű írta...

Köszönöm, Lányok, kedvesek vagytok!

Kata, Notburga, igen, otthon is el lehet készíteni:) Próbáljátok ki, szerintem megéri.
Akiram, akkor neked nem kell éveket várni, hogy valaki megajándékozzon végre apró hallal:)

Belly, én is örülök. Paradicsomos halat nem szoktam készíteni, nem vagyunk nagyon jóban. De emlékszem, hogy láttam valahol receptet. Megnézem, jó?

szazala írta...

Szia!Jó,hogy újra vagy!

Garffyka írta...

Olajos halat nemigen, inkább a paradicsomosat szeretem, de gondolom a recepted alapján lehet paradicsomosra variálni.

Ugye nem tűnsz el újra?