2011. december 26., hétfő

Bejgli - egyszer mindennek eljön az ideje


Egyszer mindennek eljön az ideje, a bejgli sütésének is. Lánykoromban a bejgli nem volt része a karácsonynak. Sem édesanyám, sem nagymamám nem sütött. Helyét a hókifli töltötte be. Anyósom viszont mindig sütött mákos és diós bejglit, 2-2 rudat minden családnak, ameddig bírta. Emlékszem mennyit aggódott, hogy kireped-e, márványos lesz-e? El is könyveltem, hogy bejglit sosem fogok sütni, az nekem túl bonyolult. Mikor az idei karácsonyi menüt terveztem, (életemben először kellett ezt úgy végezni, hogy mind a három napot én osztom be, sehova nem megyünk, sajnos) a Férj megszólalt, bejglit nem is sütsz? Bevallom meg sem fordult a fejemben. Rendelni már késő volt. Ennyiben maradtunk. Az utolsó tanítási napok egyikén Evelin a kezembe nyomott egy receptet: bejgli, én így csinálom. Megbeszéltük gyorsan, hogy én sose, és nem is tervezem, de ő azt mondta, hogy ezt a receptet egyszer mindenkinek ki kell próbálni. Nem nehéz, tuti siker, nem reped, nem folyik és nem is túl bonyolult. Különben is, akinek blogja van annak ez kötelező feladat. Megsütöttem. Nagy sikere volt, még anyósom is megdicsérte.

Bejgli:
1 kg liszt
20 dkg vaj
2 tojás
15 dkg zsír
8 dkg cukor
1 dkg élesztő
2 dl tej
fél dkg só

A lisztet, a vajat, zsírt és cukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejben megfuttatjuk, a liszthez keverjük. Hozzáadjuk a tojást, sót. Alaposan kidolgozzuk. Néhány órán át hideg helyre tesszük a letakart sütit.
A tésztát hat egyenlő cipóra osztjuk, vékonyra kinyújtjuk, töltjük. A tekercseket zsírozott tepsibe fektetjük. Felvert tojással megkenjük. Fél órát meleg helyen kelesztjük, ismét lekenjük tojással és most hideg helyre tesszük a tésztát addig, amíg a tojás megrepedezik. Ettől lesz márványos a teteje. Közepesen meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Érdemes a mákos, diós mellett a gesztenyéset is kipróbálni.
A tölteléket kevés tejjel főzzük fel. Ne legyen híg, csak sűrű, kenhető. Felolvad a cukor, süléskor pedig összetartja a tölteléket. Ha hidegen szeleteljük a sütit nem pereg ki a töltelék.
Sokáig eláll!
Ennyi volt a recepten.
A tölteléket a kedvenc Horváth Ilona könyvben találtam meg, mint a pozsonyi patkó töltelékét.

Diótöltelék:
30 dkg darált dió
20 dkg cukor
10 dkg édes morzsa (keksz)
10 dkg mazsola
3 dl víz

A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, a tűzről levéve hozzáadjuk a morzsát és a mazsolát. Hűlni tesszük.

Máktöltelék:
30 dkg darált mák
20 dkg cukor
3 dl tej
1 csomag vaníliás cukor
1 marék mazsola
5 dkg dara

A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot, cukrot és mazsolát. Hűlni tesszük.

A gesztenyés bejglit nem próbáltam ki.

A bejgli készítése tényleg nem bonyolult. Én elkövettem néhány hibát, mégis nagyon finom és szép süteményt kaptam.
Sajnos a bejgli nem egy fotogén sütemény:)

Hogy mikor következik a hókifli? Talán jövő karácsonykor.

2 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Gratulálok az első beiglidhez.

citromfű írta...

Köszönöm szépen!