2012. október 20., szombat

Birsalma...

Van a kertben két terebélyes, de kissé elvadult birsalma bokor. Tavasszal,  mikor G. jön metszeni, mindig meg akarja csonkítani, de mi sose hagyjuk. A két bokor télen a madaraim búvóhelye, onnan közelítik meg az etetőt, oda repülnek a napraforgóval. Már hozzászoktunk, hogy teremni alig terem, ha egy kompótot tudok belőle főzni, akkor már jó évünk volt. Persze minden tavasszal tele van virággal, nyár elején apróka birsalmákkal, de őszre valahogy nem marad rajta szinte semmi. Most a nyáron hiába kukucskáltam, semmi érdekeset nem láttam szeptember közepéig. Akkor viszont alig akartam hinni a szememnek sok-sok birsalma mosolygott rám. A feldolgozásnak is elérkezett az ideje. Leves, kompót és befőtt készül belőle. Sok befőtt:) 
A feldolgozás a tisztítással kezdődik. Férfimunka lenne ez a javából, erő és ügyesség kell hozzá. A birsalmákat egy deszkára teszem, nagyon éles és nagy pengéjű késsel 4-8 darabra vágom, majd a darabokat  egy kisebb, de még mindig széles pengéjű, erős késsel csumázom, hámozom, a rossz részeket eltávolítom, a szeleteket enyhén citromos vízbe teszem,  hogy ne barnuljanak meg. Azért persze rendre megbarnulnak, de majd főzés közben visszanyerik a sárgás, vagy rózsaszínes színüket. (Olvastam a neten kutakodva, hogy nem kell hámozni előre, fel kell főzni, úgy tisztítani és az előfőző vizet ízesítik be utána... Na most vagy nagyon félre olvastam, vagy nem értem. Nálam mindig! rossz a birsek közepe. Olyan földszerű izé van benne, vagy még legjobban a kávézaccra hasonlít. De nem csak a saját termés, hanem a kapott, vagy piacon vett darabok is ilyenek. )

Birsalma leves:
3-4 nagyobb birsalma
kb 4 evőkanál cukor
1 nagy csipet só

egész fahéj (pár darabka)
szegfűszeg  (3-4 db)
kb 2 l víz
1 ek liszt
1 tejföl

Elkészítés:
A birsalmákat megtisztítjuk, daraboljuk,  a cukorral, sóval, fűszerekkel főni tesszük. Ha megpuhult a levest behabarjuk. Eddigre megváltozik a színe is. Ha szükséges citromlével savanyítjuk, vagy egy kevés cukrot adunk hozzá.

Kompót:
Teljesen a leves analógiájára készítem, csak több gyümölccsel, és habarás nélkül. 

Nincsenek megjegyzések: