2013. november 19., kedd

6 alaprecept 28 vacsoraötlet


A vacsora, ebéd legnehezebb része (nem mindenkinek:D) az, hogy eldöntsük, mi is legyen? A real simple-n találtam erre egy jó cikket, az ötlet a következő: ha el szeretnéd dönteni egy hónapra előre (márpedig, ha szervezetten és olcsón akarod megoldani az étkezést akkor erre szükség lehet/van), hogy mit tegyél az asztalra és van már heti kliséd is, ami szerint esztek de valahogy ezt túl unalmasnak találod, de mégis az összetevők adottak, a költség adott, nem akarsz nagyon eltérni, csak egy kicsit változtatni-variálni, akkor annyi a teendőd, hogy az alaprecepteket variálva, minden héten ugyanazokat az alapanyagokat használva más-más ételeket készítesz. Ez bővebben úgy néz ki, hogy pl. a darálthús lehet, hogy olcsó de pl. nem akarsz minden héten egyszer fasírtot csinálni (én ennél monotonabb vagyok, de tegyük fel, hogy...), akkor elkészítheted 4 receptben is, vagyis mindegyikhez a darált húst használod, sőt, a fasírt-alapodat, de már hónap elején lefagyaszthatod és 4 féle nem tök ugyanolyan vacsitok lesz. Ezeket elég lesz minden héten a „darálthúsos-kaja-napra” elosztani, meglesz az illúzió, hogy sűrűn váltogatod az ételeket, nem monoton, mégis, nem kell annyiszor törni rajta a fejed:)))

A felsoroltak közül nem minden lesz olcsó, ettől függetlenül már maga a menütervezés spórolósabb mint az impulzusból vásárlás, és egyébként is, legyél kreatív, az ötlet alapján elkészítheted a saját verzióidat a saját variálható receptjeidből:)))

Az utolsó, a búzadarás az én mintám, mert az alapreceptek ugye 6 db, a cikk maradékos napot szán a 7. napra, ettől függetlenül én betettem egy búzadarás sort, hogy ezzel helyettesíthető legyen valamelyik húsos vagy a halas nap. Plusz hozzáteszek egy 8. alapreceptet, a bolognai ragut, ezt szintén nagy adagban szokás elkészíteni, 5 ötletem erre is van, és a halas ételekhez hozzáadok tonhalas verziókat. A 6 leginkább használatos kiindulórecept/alapanyag: fasírt alap, csirke, ratatouille, halfilé illetve tonhalkonzerv, zöldségkeverék leveshez, bolognai ragu.

1. VAGDALTHÚS:
Alaprecept: a szokásos, te általad készülő fasírt alap, szóval darálthús, hagyma, ketchup, mustár, petrezselyem, tojás, esetleg a zsemle, vagy zabpehely, só-bors, kömény, paprika, egyszóval kell a hónapra 4 adag ebből. Ezt előre is megveheted és elkészítheted, összeállítod, ahogy a recept kívánja és lesz a hónapban minden héten 1 nap amikor vagdalthúsos kaja lesz. Egyik héten a spagetti kis fasírtokkal, másik héten egybesült fasírt, harmadik héten svédfasírt, negyedik héten sima fasírt, főzelék feltéttel.
-spagetti kisfasírtokkal: pici, 2 centis golyókat készítesz a fasírtalapból 4 főre, mondjuk elég egy kisebb adag, és lefagyasztod őket. Az adott napon csak elkészítesz egy sima paradicsomszósz alapot tésztához, ebben főzöd meg a kisfasírtokat, majd a főtt tésztával elkevered.
- egybensült fasírt, vagy stefánia-vagdalt: a masszát összeállítod, és a közepébe főtt tojást teszel, megsütöd sütőben. Ennek millió változata lehet, csinálhatod sima fasírt rolóként vagy a közepébe a tojás helyett zöldséget mittudomén, minden háznak a maga szokása...
-svéd fasírt (köttbullar): ennek egy kicsit más lenne az alapreceptje, mert ők tesznek bele krumplit is, meg szerecsendiót de leírom egy helyettesítőváltozatát, hogy hogy készítsd el a te fasírtalapodból. Szóval 3 centis golyókat gyúrsz és olajban egy kicsit átpirítod őket majd felöntöd húslevessel (leveskockás vízzel), hogy ellepje és készre főzöd őket kis lángon. Majd kiveszed és a levet megtartod. Ezalatt elkészítesz fél liter tejből besamelt, de jól le kell sűríteni, hozzáadod a maradt levest és 1 dl tejszínt. Jó kis szaftos izé lesz belőle, visszateszed bele a fasírtocskákat, összerottyantod és kész.
Ez kb. az amit az IKEÁ-ban is szoktak főzni.
-sima fasírt főzelék feltétként.

2. CSIRKE:
-citromosan
-curry
-fokhagymásan
-paradicsomosan
És még sorolhatnám, mindegyik a csirkepörkölt egyik változata, nem tudom, mi a kedvencetek, illessz be 4-et a szokásosak közül (rozmaringos, gombás, stb) . Minden hétre jutni fog egy csirkés vacsora

3. RATATOUILLE:
Az alapreceptet mindenki ismeri és amúgy is könnyen megtalálni a neten. A ratatouille-t így használhatod fel többször a hónap során:

-ratatouille-s rizs,

-tészta, csak úgy mint

-téli zöldségragu önmagában,

-omlett,

-vega-sós torta (levelestészta, rá ratatouille, rá mozzarella, sütőbe be, kész)

4. ZÖLDSÉGLEVES: zöldségleves alap lehet a vegyes zöldségleves, amit vagy lefagyasztasz így készen, vagy csak a belevaló zöldségeket összecsoportosítva zacskókban. Minden zacskóba pl. tegyél 1 hagymát, 1 répát, 1 zellert és ezek mellé azt a zöldséget amit szeretnél, minden zacskóba mást, egyikbe cukkinit, másikba zöldbabot, harmadikba zöldborsót, negyedikbe karalábét és így tovább. Lehet minesztrone is, abba kell 13féle, egyik estére kinevezel levesnapot, és egy laktatós leves kell, ha már egytálétel, ne csak egyedül úszkálós zöldségek, mehet bele a tészta is, vagy hüvelyesek. Viszont a zacskókba csak a feldarabolt, kiporciózott zöldségek, hüvelyesek (már kiáztatva és esetleg előre lefőzve mert sokáig fő)esetleg mellé a levesbetét amit szeretnél, és csak a végén dobod bele. Mi levebetétként rizst is szoktunk. Csak beleszórok pár evőkanállal a levesbe, kb. 10 perccel a főzés vége előtt.

5. SÜLT LAZAC (VAGY MÁS HAL): itt a hal az mindig ugyanaz lesz, de változzon a köret. Én úgy szoktam, hogy fogom a tisztított egész halat és beleteszek a hasába sót-borsot, egy gerezd fokhagymát, egy cikkely citromot héjával együtt. „Becsukom” a hasát és egy sztaniolra teszem ami 2x akkora legyen mint a hal hosszában. Teszek mellé paradicsomot, olívabogyót, ceruzababot, sárgarépát. Nem sokat, mert be kell tudni zárni a sztaniolt hajtogatva. Sózom, borsozom kívül is, és pár csepp olajat teszek rá. Ráhajtom sztaniolt a halra és úgy behajtogatom, lezárom, hogy alul ne jöhessen ki a lé mikor sül, tehát minden vége felfelé legyen és lehetőleg légmentesen. Így egy az egyben beteszem a mélyhűtőbe, és amikor kell, kiveszem, előmelegített sütőben tepsiben 40 percig sütöm kb. Az alufóliát nem szabad kinyitni, benne sül-párolódik meg. Mivel a zöldségek is mellette vannak, a köret már kész, de lehet más köretet is csinálni hozzá amíg sül, saláták, stb.

OLCSÓBB VÁLTOZAT A HALAS NAPRA: DOBOZOS TONHAL.

Ha tartjuk, hogy ugyanazt az alapanyagot szeretnénk felhasználni a hónap során, a tonhalra is írok 4 verziót, mert ugye ezt is 3-asával, 4-esével szokták árulni a boltban, ha megveszel egyszerre egy 4-es csomagot, akkor minden dobozra jut egy recept:D

-tonhalas saláta (saláta, tonhal, főtt tojás, paradicsom, csemegeuborka, reszelt sárgarépa, ecet-olívaolaj dresszing)

-tonhalas fasírt (ugyanúgy készül, mint a húsos, csak a darált hús helyett 1 doboz tonhalat teszünk bele, ugyanúgy pogikat csinálunk és kisütjük)

-tonhalas szendvics: tonhal, majonéz, csemegeuborka kockára vágva, összekeverjük az egészet és kenyérre kenjük

-tonhalas paella (az eredeti receptben a rák szerepel, ezt helyettesítjük tonhalkonzervvel, a tonhalas paellába nem kell csirke sem).

-tonhalas tészta (paradicsomos-hagymás alap, tonhalkonzerv, tészta)


6. HÚS: ez lehet egy olyan sült hús amivel nem kell sokat bíbelődni csak beteszed a sütőbe, pl. oldalas, karaj, ilyenek, az eredeti cikkben 4-et sorolt fel, egyik héten fűszeres sertés, másikon marhahús, harmadikon birka és negyediken grillcsirke egyben. Én betenném a nyulat is, egyszerű és íze a csirkéhez hasonlít, az ára is, emellett megeszik a gyerekek is és amúgy szuper zsírszegény hús, ezt minimum 4 féle képpen el lehet készíteni: mustárosan, paprikásan, mediterránosan paradicsomszósszal és rozmaringosan sütőben.

7. KÖRETEK (A HÚSOS NAPON): 4 zöldség köret (vagy krumpli vagy más, de azokat nem lehet fagyasztani, ezért marad a zöldség), amit a húsok mellé előre megtervezel, pl. cukkini, sárgarépa, spenót, ceruzabab, spárga, karalábé, brokkoli stb. stb.

8. BÚZADARA: a búzadarából is lehet többfélét, pl.
-levesbetét, húsleveshez
-tejbegríz,
-gnocchi alla romana (ez sós „tejbegríz”, amit mikor lehűlt, tojással összegyúrsz, és rudat formálsz belőle, majd elvágod szeletekre, érméket kapsz. Jénaiban sorban leteszed őket, csak 1 sor kell, de egymáson félig dőlve, egymást átfedve kell őket elhelyezni, mint a ledőlt dominók. Ezt meglocsolod besamellel, megszórod szerecsendióval, parmezánnal és sütőben megsütöd)
-túrógombóc



 
9. BOLOGNAI RAGU:

-bolognai ragus spagetti

-lasagne

-csilis hot dog (a hot dogot úgy készítjük el, hogy a kiflit hozzá félbe vágjuk, és a virsli mellé teszünk hagymát, valamint egy kis bolognai ragut, amit összekevertünk bármilyen csípős paprikás krémmel, pl. Erőspista, majd megszórjuk reszelt sajttal, és egy icipicit ráolvasztjuk a sütőben)

-rizs-narancsocskák (ez egy olasz recept, “tegnapi” rizottóból, rizibiziből labdácskákat formálunk, mindegyik közepébe teszünk egy kiskanálnyi ragut, majd a labdákat panírba forgatjuk és kisütjük, eredeti neve ARANCINI DI RISO)
-rakott zöldségek bolognaival (rétegezünk bármilyen zöldséget bolognaival, reszelt sajttal, és a reszelt sajttal zárjuk, sütőben pirosra sütjük)

 

 

Nincsenek megjegyzések: