2013. november 8., péntek

Nyomd le a költségeidet az áras füzet segítségével!

Mi az az áras füzet és miért van rá szükséged?

Az áras füzet vezetése nem arról szól, hogy bemész a boltba és mint valami őrült, elkezded mindennek az árát felírni a füzetedbe. De fontos, hogy tisztában legyél mindig az árakkal, ez megkönnyíti a könyvelést, pl. már a bevásárlólista írásakor tudni fogod nagyjából, hogy mennyit kell majd fizetned a boltban, de arra is jó, hogy ha egy adott összeget kell beosztanod egy hétre, akkor hamarabb összetákolsz egy heti menüt is, úgy, hogy közben ki sem kellett mozdulnod. Nem kell a boltban válogatnod, hogy mi az ami olcsó, hanem a füzet segítségével választod ki az amúgy is olcsó ételek hozzávalóit, és így készül el a bevásárlólistád.

Nem érdekel minket, hogy mennyibe kerül 100km-re arrébb egy üzletben egy adott termék, és az sem érdekel, hogy mennyibe kerülnek a termékek, amiket soha nem fogunk használni, ezért a kiindulópont a saját háztartásod és a saját kis blokkjaid, amiket nem dobsz ki azonnal. Nagyjából 1 hónap alatt sorra kerülnek a szokásos dolgaid, de 3 hónap alatt már tényleg minden, azok is, amiket ritkábban veszel, így a nagyobb meló inkább  csak az első 3 hónapban lesz a füzetkével.

Vegyél egy füzetet, bármilyet, kockásat, vonalasat,  és hagyj minden betűnek kb. 2-3 oldalt! Ezután minden bevásárlás után a blokkból 5 perc ráfordítással bemásolod a termékek nevét és az áraikat. Ez a jövőben változni fog mindig, de te naprakészen tudod majd, hogy ami akciós, az valójában előtte is annyiba került, csak most odaírtak egy nagyobb számot és mellé, hogy -40%, és az eredeti áron árulják. De jó oldala is van, gyakoribb az, hogy tényleg le van árazva valami, így betankolhatsz:D
Ma péntek van, ha holnapra pont heti nagybevásárlást tervezel, jusson eszedbe, hogy mától árazunk!

Rövid időn belül kiderül, ha néha elemezgeted az árakat, hogy vannak húzós tételek a listán (pelenka, mosószerek, kozmetikumok, készételek), és ezeket helyettesítenünk kell olcsóbb változataikkal. A mosószereket, kozmetikumokat házilag is előállíthatod (jövök receptekkel!), a készételek pedig legyenek tiltólistán, csak az alapanyagokat vedd meg, és tanulj meg alaprecepteket (szemezgess a blogon!), nem megy a minőség rovására, tudni fogod mit esztek, mit kensz magadra, és mivel mosod a cuccaitokat. Ha kisgyerek van a családban, rengeteget spórolhatsz a moshatós pelusokkal, erről később írok majd, magam is ezeket használom, pedig az első 2 gyerekemnél hallani sem akartam róluk!

A készétel és házilag elkészített étel között árban 30% különbség is lehet. Még maga az alapanyag is változó árban van, pl. sokan tudják már, hogy az egész csirke olcsóbb mint a darabolt, vagyis, ha csak csirkemellet veszel, 2x annyiba kerül, pedig az egész csirkéből 3 perc alatt kivághatod a mellét, féláron, a többi része is kevesebbe kerül, mint maga a darabolt csirke. Még szép, ha valaki helyetted darabolgatja a csirkét, azt ki kell fizetni. A házi mosógélt én hamutól indítva készítem, így gyakorlatilag szinte ingyen van, a moshatós pelusok használatával pedig megspórolom 6-7 csomag pelus árát, ez pénzben kifejezve nekem havonta 50 eurot jelent, évente 600 eurot. Ha belegondolok, ekkora összeget máshol is elkölthetem azt a pénzt, a gyereknek vehetek más, fontosabb dolgokat belőle.

2 megjegyzés:

citromfű írta...

Elkezdtem vezetni az áras füzetet:)

grib uber saver írta...

Ügyes vagy! Nagyon hamar meglepő következtetéseket tudsz majd belőle leszűrni:D

3 éve vezetem...

Amúgy csak egyszer kell megírni nagyon a tételeket, utána elég lesz egy-két tételt hozzáadni, vagy átjavítani az árakat itt-ott, de a nagyja az első hónapban kész lesz. Könnyebb a menütervezés is, azonnal tudod, hogy maga az étel mennyiből áll össze, variálhatsz drágább, olcsóbb ételekből a héten belül