2013. november 5., kedd

Spórolni. Elhatároztad, hogy mától spórolsz, vagy mától jobban spórolsz...

Kezdem itt, az elhatározás a legfontosabb. A gyakorlott háziasszonyok, akik tudnak gazdálkodni a pénzzel, nem sok újdonságot látnak majd a tippjeimben, de biztos sok kezdő is olvas majd, nekik muszáj lesz az alapoktól indulni.

Mit jelent számomra a spórolás? Egy életforma is, nem kell okvetlenül nyomorogni ahhoz, hogy ne pazarolj. Másrészt, akinek számít a kontroll, és az, hogy mindig naprakészen tudja, mennyi a bevétele, a kiadása, mi mennyibe kerül, és szeretne félretenni, annak elengedhetetlen, hogy ezt profi módon csinálja.  Félretenni??? A mai világban??? Igen, lehet. Felsorolok egy-két hibát, és azt, hogy ezeket hogyan kerülhetjük ki.

Szeretnél félretenni, de nem sikerül. Akkor sem, ha igazából nem költöttél luxus dolgokra, valahogy nem érted, miért nincs soha elég pénzed, pláne azt nem, hogy miért nem vehetsz semmi olyat amit szeretnél, vagy ha megveszed amit szeretnél, elfogy az összes pénzed és nem tudsz félretenni.

1. hiba: Megvárni a hó végét, mondván, azt teszed félre, ami megmarad. Hol a hiba? Ott, hogy mindenki addig nyújtózkodik, ameddig lehet, és így nem marad semmi a hó végére, konstatálod, megint nem tudtál félretenni.

Megoldás: hónap ELEJÉN kell félretenni és abból gazdálkodni ami marad. Ez pofon egyszerű! Hó elején felírod a bevételeket és a várható kiadásokat, ami mindig van (albérlet, számlák, hitel törlesztése). Ezután azonnal elteszed a félretenni való összeget, és legjobb, ha házon kívül tartod (bankszámla helyett inkább postai betétkönyv, mert arról nem lehet csak úgy leemelni, amikor olyanod van:D), így nem érhet kísértés, felejtsd el, az a pénz már gyűlik másra. A maradékot pedig meghagyod a havi változó kiadásokra, ha ez nagyrészt kajapénz lesz, akkor jó lenne még elosztani 30-al és az eredményt megszorozni 7-el, ez lesz a heti költhető (kaja, tisztasági). A heti költhetőt elteszed 4-5 borítékba és mindig csak az aktuális hét pénzéhez nyúlsz, így egyformán marad a hónap végére is. Ne csüggedj, ha ez eleinte egy nevetséges összeg lesz, pár hónap alatt belejön az ember!

2. hiba: Túl nagy összeget szeretnél félretenni, és ami maradt költőpénznek, az túl kevés (mostani gazdálkodási képességeidhez mérve, mert ezen hamar javítunk). Az is lehet, hogy tényleg marha kevés, és ez szomorú. Mindegy, melyik kategóriába esel, félre kell tenni. De nem tudod, hogy mennyit, mi az optimális?

Megoldás: Minden gazdasági szakértő egyetért abban, hogy ha nem teszed félre  a bevételednek legalább 10%-át, akkor elég nagy baj van, ha még nincs baj, akkor lesz. Van, aki ennél többet is félretesz, most ragaszkodjunk a 10%-hoz, ha megvalósítható, és ha nem, akkor is legalább 5%, de igyekezni kell feltornázni 10-re. Úgy tűnhet, hogy az az összeg olyan kicsi, hogy nem éri meg, de megéri, egyébként nemsokára bemutatom, hogy többet is félre kell majd tenni, csoportosítani mindent és lesz ebből kb. 60% elköltött pénz és 40% csoportosítva minden másra.

3. hiba: Nem tartod be még a saját magad által felállított szabályokat sem, ezen elcsúszik az egész, vagy csak rövid ideig tartod be, 2-3 hónapig, és utána megint költesz.

Megoldás: Ezt magaddal kell elintézned, még mindig jobb elkezdeni spórolni, amikor nincs rá égető szükség, mint akkor, amikor már nincs más választásod, mert az utóbbit kínként éled meg.  Mindenkinek vannak ismerősei, akik a semmiből felépítettek egy házat, kitaníttatták a gyerekeiket, vegyél példát róluk! Nem mindenki lopja a pénzt, aki jól él, de hidd el, az igazi gazdagok mindig tudják, hogy mijük van, és jellemző még a nagyon gazdag (tartósan gazdag) emberekre, hogy iszonyatosan rühellik, ha valamiért a teljes árat kell kifizetni, itt látszik az a pici skótság, ami hozzájárult a gazdagságukhoz, nem csak az, hogy jól keresnek.

4. hiba: Nem vagy tisztában az árakkal sem, fogalmad sincs, mi mennyibe kerül, képtelen vagy bármilyen tervet készíteni a hónap elején, mert soha nem nézed az árakat, nem látod a végét, nem tudod azt sem, hogy egyáltalán az összeg, ami kajára maradt, az most sok, vagy kevés?

Megoldás: Az áras füzet. Évek óta használom, az árak mindig változnak, de már az elején is segít hozzávetőlegesen tudni, hogy mi mennyibe kerül, plusz folyamatosan átjavíthatod a változásokat. Ez abban is segít, hogy tudd, amikor valami akciós, tényleg akciós-e, vagy csak átverik a fejed.

Mára elég, most pont hónap elején vagyunk, aki eddig nem csinálta, az mostantól kipróbálhatja, hogy ebben a hónapban sikerül-e félretenni 10%-ot?:D

1 megjegyzés:

citromfű írta...

Nem könnyű megtanulni spórolni, de nem lehetetlen. Ha sikerül megtakarítani a jövedelmed 5%-át, akkor már jó úton jársz.