2013. december 4., szerda

Zuhanyozás kontra fürdés, melyik takarékosabb és mennyivel?


Egy átlagos zuhanyozás alatt kb. 100 liter vizet használunk el, és 0, 3 köbméter gázt a melegítéséhez.

Vajon a zuhanyozás olcsóbb mint a fürdés?

Végeztem egy kísérletet. Mennyi lehet az a 100 liter víz? Ha kevesebb vizet használnék akkor előnyösebb lehetne a fürdés (mind a víz, mind a gázhasználat miatt). Szóval mondjuk, ha le akarnám csökkenteni a zuhihoz használt víz mennyiségét, lehetséges-e? Mert koszosan mégsem járhatunk... Mi mindig zuhizni szoktunk, mindenki, vannak családok, ahol meg mindenki fürdik, tulajdonképpen semmivel sem takarékosabb egyik sem,  ha az ember nem figyel oda, maga a zuhi is lehet extrém pocsékolás a fürdéssel szemben.

Tegyük fel, hogy 2/3-ával szeretném csökkenteni a fogyasztást ami a fürdéssel kapcsolatos,  ennél kevesebb meg sem látszódna nagyon a számlám.

Tettem 30 liter vizet a kádba, hogy megnézzem, meg tudok-e fürdeni ennyi vízben, mégis takarékosabb lenne mint a zuhany (ami 100liter). Hát 30 literben nem, de 40 literben már meg lehet fürdeni a kádban is. 100 literrel már egy bazi jó fürdő kijön belőle.

DE maradjunk a 30-40 liternél. Szóval ülve ellepte a lábujjamat, nem egy csóri mennyiség, de mégiscsak jobban szeretek zuhizni. Persze ha a dzsungelben lennék, meg tudnék fürdeni 20 literrel is (1 lavór szappanozáshoz, 1 lavór öblítéshez), de kinek van hozzá kedve, és energiája, ha nincs igazán rászorulva ilyen megszorításokra?

A másik megoldás, hogy mégis megmaradjon a zuhany élménye, de kevesebb vizet és gázt használjak, de jóval kevesebbet, akkor ki kéne agyalni, hogy mennyi zuhival használok el mindössze 30 liter vizet? 4 PERC. Lemértem a kádas kísérlet közben. 4 perc alatt folyik el 30 liter víz. Természetesen nem tudhatom, hogy másoknak milyen nyomással jön a víz, de mindenki lemérheti egy lavór segítségével, és az mindenhol van. Mivel nekem 4 perc jött ki, ehhez tartom magam.

Ezek után stopperrel megyek zuhizni:DDDDDD 4 perc az nem sok, régen én olyan 10-12 percet szoktam a zuhi alatt lenni, ennek nagy része pancsolás, azt hiszem, ki kell nőnöm belőle...

HAVONTA megspórolnék vele, ha csak magamat veszem, és a többi családtagot nem számolom, 1, 8 köbméter vizet, és 6 köbméter gázt. Ki lehet számolni, hogy ez mennyit jelent egy 4 személyes családban, és egy évben...

KISZÁMOLTAM:

1 év alatt fejenként havonta 6 köbméter gáz egy 4 személyes családban: 6x12x4=288 köbméterrel kevesebb gáz (nálunk köbméterenként 50cent, ez összesen 144 euro, otthon azt hiszem köbméterenként 120 Ft, tehát durván 35 ezer Ft megtakarítás), irány a stopper a zuhizás közben!!! Fejenként 4perc. Ha naponta többször is zuhanyozik valaki a családból pl. edzés után, nyáron, stb. akkor ha alkalmanként tényleg csak 4 percig tusol 12 helyett, akkor már ennél is látványosabb a megtakarítás.

Aki már eddig is így csinálta, az előtt le a kalappal!

Hogy mivel lehet lerövidíteni a zuhanyozás idejét, arra is vannak bevált módszereim, az adagolós tusfürdők, samponok megspórolják azt az időt amit azzal töltünk, hogy rázogatjuk a félig üres flakont, elvesszük, visszatesszük a helyére, azóta gyakorlatilag mindenünk ilyen adagolós tartályban van.

2 megjegyzés:

citromfű írta...

Zuhanypártiak vagyunk. A szappanozás idejére elzárjuk a vizet. Nálunk villanybojler van, és keverő csap.

grib uber saver írta...

Igen, a villanybojlernél meg lehet csinálni, de a gázbojlernél ez úgy néz ki, hogy ha elzárod és újra megnyitod, azalatt kikapcsol a láng és melegítheti újra, nekem a gázszerelő úgy magyarázta, hogy a legrosszabb amit tehetek a gázbojlernél, hogy ki-be kapcsolgatom, viszont ha spórolni szeretnék vele, akkor csak annyit tanácsol, hogy ha már folyatom a meleg vizet, akkor minél kevesebb ideig, tehát próbáljak meg mindent gyorsabban csinálni, ennél többet nem tehetek. A keverőcsap igen, nagyon jó találmány!