2014. március 9., vasárnap

Retro ebéd


Mi kell egy hagyományos vasárnapi ebédhez? Egy egész tyúk. Ha teljesen retro élményre törekszünk, akkor élő tyúkot veszünk, amit majd nekünk kell levágni, kopasztani, darabolni. Ekkor azonban már szombaton kezdjünk hozzá az előkészületekhez, mert bár nagyanyám ha reggel levágta a tyúkot, vagy kakast azt már délben ettük is, nem biztos, hogy vagyunk olyan ügyesek a kopasztásban, mint nagszülőink, szüleink voltak. Aki küzdött már valaha tokokkal és pihékkel, az érti mire gondolok.
Hogyan juthatunk élő tyúkhoz? Legegyszerűbben úgy, hogy magunk neveljük az udvaron. Vagy vehetünk a piacon. Itt már  a vágás-kopasztás akár meg is úszható. De baromfi boltban is kapható.
Ha sikerült egy egész tyúkot szereznünk  hozzá is kezdhetünk a hagyományos vasárnapi ebéd főzéséhez. 
Tyúkhúsleves, rántott/sült tyúk, tört krumpli, savanyúság/befőtt.

Tyúkhúsleves:
1 tyúk
3-4-5 sárgarépa
4-5-6 petrezselyem
1 hagyma
2-3-4 gerezd fokhagyma
darabka zeller
darabka karalábé
bors
étel ízesítő (ha szükséges, és szeretjük)

ha van otthon tehetünk bele még:
1-2 marék zöldborsót
1 levél káposztát, vagy kelkáposztát
petrezselyem zöldet, vagy zeller zöldet
1-2 rózsa karfiolt
esetleg kevés szerecsen diót 
kurkumát

A megtisztított, megmosott, darabolt tyúkot egy nagy fazékban hideg vízzel főni tesszük. (Ha nagyon kövér, akkor a háját szedjük le. Meg is süthetjük, lehet a zsírjával főzni.)  Annyi vizet tegyünk a húshoz, hogy ellepje, de figyeljünk arra, hogy a fazék ne legyen tele, legyen hely a zöldségeknek is. Inkább nagyobb fazekat válasszunk, amiben kényelmesen elfér az összes hozzávaló, Ha felforrt, csendesítsük le a lángot, és hagyjuk főni. 1-2 óra elteltével hozzáadhatjuk a megtisztított, hosszában félbe, vagy negyedbe vágott zöldségeket, 1 evő kanál sót, pár szem borsot.  (A krumplit és a hagymát hagyjuk egészben.) A leves szépen lassan fő magában, van időnk közben krumplit hámozni, salátát készíteni, vagy süteményt sütni. Amikor a hús már majdnem megfőtt, de még nem válik le a csontról, akkor a "vastagját" kiemeljük, és vagy bepanírozzuk, és rántjuk; vagy sózás, borsozás után tepsiben pirosra sütjük. (Vastagja: alsó comb, felső comb, szárny, fara-7 db) A mellet később használjuk fel. Rántva kiadósabb, sütve finomabb.  Időnként kóstoljuk meg a levest, hogy kell-e bele só, vagy ízesítő Nem hiszem, hogy az ételizesítő ördögtől való! Van aki szereti, és ma már lehet kapni tartósító szer menteseket is. . Ha a hús és a zöldségek is megfőttek, leszűrjük a levest, befőzünk belőle egy evése való adagot. Csiga tészta, eper levél, vagy kis kocka tészta illik hozzá legjobban. Személyenként egy szűk marék tésztát számoljunk. Ha úgy látjuk, hogy kevés a lé, akkor a tésztát külön főzzük ki ízesítős vízben.  A főtt húst és a zöldségeket szépen elrendezzük egy tálon, majd a leves mellé fogjuk feltálalni. 
A húslé mennyiségileg biztos sok lesz. A "felesleget" ásványvizes flakonban lefagyasztom, később alapléként használom fel. Vagy csak tésztát főzök bele, és kész a leves.
Köretnek "móling" (hagymás, paprikás tört krumpli), vagy krumplipüré illik hozzá. Adhatunk mellé salátát, savanyúságot, vagy befőttet.
A főtt mellett ledarálom, pástétomnak kikavarom. Nincsenek megjegyzések: