2014. december 29., hétfő

Krumplisaláta


Krumplisaláta:
1/2 kg burgonya
2 hagyma
tartármártás
só, bors

A krumplit meghámozom, fél centis karikákra vágom, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi főni teszem. Adok hozzá egy csapott evőkanál sót. Vigyázok, hogy a krumpli ne főjön szét. Ha elkészült a főzőlevet leöntöm róla, és lehűtöm. (Télen ez nagyon egyszerű, fedő nélkül kiteszem a kamrába.) Majonézből és tejfölből tartármártást kavarok, a hagymákat vékony karikára vágom, a kihűlt burgonyához adom, ráöntöm a tartárt, és néhány órán keresztül állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek.
Ha van kedved játszani, akkor lehet bolondítani a krumplisalátát. Vöröshagyma helyett elkészíthető lila hagymával is. Szilveszterre, karácsonyra szoktam "formába hozni" is. Ilyenkor 1-2 dl vízben feloldok 1 evőkanál zselatint, a kész salátához keverem és szilikon formába simítom a salátát. Ilyenkor picit több sót kell a salátához adni, mert a zselatintól édeskés lesz.

Emlékeim szerint egyszer már feltöltöttem ezt a receptet, de most mégsem találom, Érdekes, hogy a régi képet megőrzi a Google, de a régi blog valahová eltűnt.

Nincsenek megjegyzések: