2016. március 15., kedd

Hagymás puliszka


Akkor a következő Reg-enoros recept. Egy jól bevált köret, bátran ajánlom mindenkinek, akkor is, ha nem Reg-enorozoik, csak már unja a krumplipürét.

Puliszka:

3 dl víz
10 dkg kukorica dara
só, bors ízlés szerint 

A vizet sózzuk, borsozzuk, és felforraljuk. Amikor már zubog a víz,  lassan, folyamatos keverés mellett beleengedjük a kukorica darát. Addig főzzük, amíg el nem válik az edény oldalától. Ez 1-2 percnél nem tart tovább! Levesszük a tűzről, még egy picit kavarjuk, majd egy hideg vízzel átöblített lapos tányérra simítjuk a masszát. Hagyjuk kihűlni.

Ez az alap. Gyerekkoromban nagyapám gyakran készített ilyet. Ő mély tányérba adagolta a puliszkát, és hideg tejjel felöntve ettük. Nekem még mindig ez az igazi, az eredeti puliszka. Hivják még "karimás kásának" is. Csak ez most nem fér bele az étrendembe a tej miatt. 

Hogyan lesz belőle köret?
Egy teflon serpenyőben egy kanál kacsazsíron megpirítunk egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd beleszaggatjuk teáskanállal a hagymás zsírba a kihűlt puliszkát. Átpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. 

Tálalhatjuk szaftos húsokhoz, (tarja, oldalas) tokányokhoz (borsos tokány, brassói) vagy fogyaszthatjuk tükörtojással. 



Nincsenek megjegyzések: